Numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 32% în primele patru luni ale anului 2013 faţă de perioada similară a anului trecut, indică date furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru. Motivele care au dat încredere investitorilor că lucrurile se îndreaptă pe piaţa românească sunt scăderea costurilor finanţării în lei şi datele despre starea economiei.
În primele patru luni ale anului, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 32%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut: de la 199.362 la 262.649, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru. S-au vândut foarte bine locuinţele scumpe, spun dezvoltatorii imobiliari şi analiştii consultaţi de Digi24.
„Cei care aveau nişte depozite în euro sau în lei au preferat să le investească, spre siguranţa lor”, arată analistul imobiliar Andrei Pascu. Andreea Comşa, reprezentant al unui ansamblu rezidenţial, arată că s-au vândut în cadrul acestuia 21 de locuinţe de la începutul anului, în condiţiile în care un apartament cu trei camere de 150 de metri pătraţi costă aici 129.000 de euro. De luna aceasta, preţul include şi mobila.
Din ce în ce mai mulţi români cumpără o locuinţă şi pentru că preţurile acestora sunt acum la jumătate faţă de perioada de boom imobiliar. Un apartament cu două camere situat într-un bloc vechi din Capitală poate fi cumpărat şi cu mai puţin de 40.000 de euro, la fel şi unul nou situat la periferie.
Cine a optat pentru un credit s-a putut împrumuta mai ieftin în lei ca urmare a scăderii indicelui bancar Robor. Împrumuturile în monedă naţională prin programul Prima Casă au acum dobânzi de sub 7% pe an. „Dacă în ianuarie rata pentru un credit maxim în lei echivala cu 450 de euro, acum ajunge la 350 de euro”, arată Liviu Andrei, broker de credite.
Doar 5% din creditele imobiliare se contractează în moneda naţională. Bancherii au convins anul acesta aproape 600 de clienţi să se împrumute în lei pentru a-şi cumpăra o casă.