Până acum, au mai fost decizii similare, care au dat câștig de cauză clienților băncilor, iar alte unități bancare au pierdut procesul în instanță. Este vorba despre bănci cum ar fi OTP, Volksbank, Bancpost sau Banca Românească. Au fost însă și cazuri în care clienții au pierdut.
Magistrații Tribunalului Vâlcea au hotărât că una dintre clauzele menționate în contractul de împrumut, acordat în acest caz de Credit Europe Ipotecar IFN, ce privea riscul valutar, a fost o clauză abuzivă. Magistrații au dispus eliminarea ei.
Cei care au făcut respectivul împrumut vor plăti de acum înainte ratele lunare la cursul din momentul în care creditul bancar a fost scos pe piață. Banca va trebui să restituie sumele încasate în baza acestei clauze și să plătească și cheltuielile de judecată în valoare de 2.000 de lei.
În 2007-2008 francul elvețian era cotat la 1,90 lei – 2,30 lei. După toamna lui 2008 a crescut accelerat, ajungând la un maxim la începutul acestui an. În prezent, francul este aproximativ 4 lei.
Punctul de vedere al Credit Europe Ipotecar IFN:
„Instituția financiară a acționat întodeauna cu bună credință și diligență în respectarea atât a legislației aplicabile, dar și a interpretărilor transpuse în practica instituțiilor relevante ale statului la momentul lansării oricăror produse sau servicii. Ne-am respectat întotdeauna obligațiile contractuale în relația cu clienții noștri și vom continua să facem asta. De asemenea, vom continua să aplicăm orice decizii obligatorii ale instanțelor sau ale legiuitorilor”, au declarat oficialii Credit Europe Ipotecar IFN.