Asigurările auto, pentru locuinţă sau sănătate vor putea fi cumpărate şi de la peste o mie de oficii poştale. Cei care vor dori obţină poliţele de la ghişeele Poştei vor trebui să dea însă dovadă de răbdare.
„În ceea ce privește managementul cozilor, aici este o discuție continuă, e plină de idei. Pe anumite oficii mari, cu prestații mari, vom face corner-banking, deci un colț bancar, unde la început vor fi doar asigurările”, a declarat Alexandru Petrescu, director general în Poșta Română.
Brokerii de asigurări acuză, în schimb, Guvernul că le pune beţe în roate. Pe de o parte, cere majorarea capitalului social acestui tip de firme de 10 ori. Pe de alta, acordă un ajutor generos uneia din propriile companii, încălcând, spun brokerii, regulile de bază ale concurenţei.
„Păi vânzătorul de la Poştă şi-o cunoaşte produsele pe care le va vinde, dacă le va vinde el? Atunci ar fi o grosolană perturbare a sistemului concurenţial dintr-o piaţă liberă!”, spune Ionel Dima, vicepreședinte al unei companii de brokeraj.
„Această normă, dacă ar intra în funcţiune, ar avantaja compania Poşta Română. Şi-ar găsi oamenii un loc de muncă, da!”, spune râzând Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Brokerilor de Asigurări.
Brokerii cred că autorităţile ar trebui mai curând să se ocupe de firmele de asigurări care nu-şi despăgubesc clienţii.
De cealaltă parte, ministrul comunicaţiilor, primul client al serviciilor de brokeraj asigurate de instituţia din subordine, se arată uimit de preţul asigurărilor obligatorii RCA. „Aoleu, dar ce fac oamenii ăştia de bani ăştia? 2.307 lei!”, a spus Răzvan Cotovelea.
Poşta Română a trecut, în ultimii ani, printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, dar se aşteaptă să încheie acest an cu profit. Pe lângă asigurări, Poşta Română vrea să ofere clienţilor săi şi servicii bancare şi de schimb valutar.