Decalogul oamenilor de afaceri
Patronii cer Guvernului să încurajeze investiţiile şi să uşureze traiul antreprenorilor. Primul pas a fost deja făcut - ştampila pentru firme va fi eliminată din vară.
10 minute pentru înfiinţarea unei firme, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie. Este propunerea oamenilor de afaceri care spun că astfel s-ar uşura viaţa micilor antreprenori.
„În Marea Britanie, în momentul de faţă, în 10 minute poţi online să îţi înregistrezi o companie”, a declarat Felix Pătrăşcanu, om de afaceri.
La noi, tot procesul durează uneori şi câteva săptămâni.
„Dacă vrei să îţi înregistrezi o firmă trebuie să obţii o disponibilitate de nume, tu pe o hârtie trimiţi trei variante posibile, laşi la registrul comerţului în format fizic, o doamnă verifică şi tot în format fizic îţi dă o disponibilitate de nume, pe hârtie”, a declarat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.
În plus, capitalul social pentru deschiderea unei firme ar trebuie să fie de doar un euro, şi nu 200 de lei cum este acum. Patronii ar trebui să garanteze pentru firmă în funcţie de cifra de afaceri.
Oamenii de afaceri mai cer şi ca toate impozitele şi amenzile să fie plătite în acelaşi cont pentru a se evita situaţiile în care o amendă este încasată de mai multe ori, dacă nu mai există chitanţă.
„Este destul de enervant, ca persoană fizică de data asta, să mă duc să plătesc o amendă şi atunci când trebuie să îmi plătesc impozitul să o mai achit încă o dată, să ştiţi că am avut o amendă pe care am plătit o de patru, cinci ori”, a declarat Felix Pătrăşcanu, reprezentantul oamenilor de afaceri.
În turism, pensiunile ar trebui să achite un impozit forfetar, mai precis o sumă fixă anual.
În urma discuţiilor de până acum între guvern şi oamenii de afaceri, un prim pas a fost deja făcut. Nici firmele, nici contribuabilii persoane fizice nu vor mai avea nevoie de parafa pe documentele fiscale de la 1 iulie.
„Ştampila nu dovedeşte veridicitatea unui document, în ziua de astăzi poţi să faci o ştampilă la orice colţ de stradă, singurul element obligatoriu este semnătura care poate fi demonstrată”, a spus Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.
În ceea ce priveşte controalele Fiscului, patronii ar vrea că firmele să fie verificate în funcţie de cifra de afaceri.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News