De la intrarea în UE, România a accesat 89,4 miliarde de euro. Ce sumă rămâne după scăderea contribuțiilor statului la Uniune

Data publicării:
Bucharest, Eu And Romania Flags
Foto: Profimedia Images

Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei, declară că fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până în septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor, sumele primite minus contribuţii ale României la bugetul UE a depăşit 60 de miliarde de euro. El subliniază că economia noastră şi nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieţei comune, transmite News.ro.

„Cum ar fi arătat economia României fără apartenenţa la piaţa unică şi fără fonduri europene? Este o întrebare la care am încercat să răspund astăzi în faţa a peste 600 de membri PES Activists. Cred că sunt câteva cifre care spun foarte mult despre evoluţia economiei României, prin comparaţie între 2007 şi astăzi: PIB-ul nominal era în 2007 - 404,7 miliarde lei, în 2022 - 1401,3 miliarde lei; În perioada 2007 – 2022, România a avut o creştere economică medie anuală (creştere PIB real) de 3,04%, a doua cea mai mare din regiune, dupa Polonia (3,83%), peste media UE27 de 1,2%. Salariul minim brut pe economie a crescut de la 390 lei la 1 ianuarie 2007, la 3.300 lei la 1 ianuarie 2024”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.

Ştefan Radu Oprea precizează că „fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până în septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor (sume primite minus contribuţii ale României la bugetul UE) a depăşit 60 de miliarde de euro”.

„PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o creştere de la 40% media UE27, în 2006, la 76% in 2022. România a depăşit Grecia, Ungaria și ne apropiem de Polonia”, mai spune ministrul.

Ştefan Radu Oprea menţionează că este evident faptul că economia României şi nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieţei comune.

„Aş da însă şi un alt exemplu în contextul vocilor extremiste care spun că ar trebui să reconsiderăm locul nostru de Stat Membru al Uniunii Europene. În Marea Britanie dezinformarea premergătoare Brexitului spunea că britanicii cheltuiesc mai mulţi bani cu bugetul UE decât primesc. Astăzi, ultimele date arată că decizia de părăsire a Uniunii Europene a costat economia UK 160 de miliarde de euro. Viaţa cetăţenilor s-a scumpit, iar mediul de afaceri suferă prin barierele în calea comerţului pe care le resimte”, mai afirmă Oprea.

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...