Șoferii din Moldova sunt cei mai norocoşi. Benzinăriile din această regiune afişează cele mai mici prețuri la carburanți. Bacăul şi Focşani sunt cap de listă. În aceste oraşe, preţul benzinei a coborât sub pragul de 5 lei pe litru.
Nu sunt singurele zone din ţară cu preţuri mai mici. La Iaşi, benzina costă acum cu puţin peste 5 lei. Ieftinirile au început în urmă cu trei luni, iar de atunci preţurile au coborât cu aproape un leu şi 50 de bani.
Şi românii care au maşini pe motorină fac economii. Asta pentru că litrul de motorină a ajuns la 5 lei şi 26 de bani, faţă de 6 lei şi 30 de bani în august. Atunci au fost cele mai mari preţuri la benzinăriile din România.
Scăderea preţurilor nu are legătură cu vreo diminuare a accizelor, care reprezintă jumătate din costul unui litru de carburant.
Motivul principal al ieftinirii carburanţilor este prăbușirea cotației petrolului. De la 115 dolari în iunie, barilul de ţiţei a ajuns să coste acum 60 de dolari. Înseamnă o scădere de 47% în doar jumătate de an.
Evoluţia cotaţiilor petrolului a adus preţuri bune şi în alte zone ale Europei. De mai bine de patru ani, nu au mai văzut spaniolii asemenea preţuri la combustibili. 1,8 euro pentru litrul de motorină şi 1,14 euro pentru litrul de benzina 95. Acestea sunt preţuri destul de mari, pentru că e vorba de o reţea de benzinării foarte cunoscută aici în Spania şi la nivel mondial. Însă sunt şi benzinării particulare care au afişat, săptămâna aceasta, un preţ de 0,99 eurocenţi pentru litrul de benzină.
Sunt preţuri chiar mai mici decât în România, în ciuda nivelului de trai mult mai ridicat din Peninsula Iberică, transmite corespondentul Digi24, Ciprian Bălţoiu.
România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul 11 după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de ţări.
Un galon de benzină premium, adică circa patru litri, costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.
În ceea ce priveşte preţul litrului de benzină, acesta se situează la 1,3 euro, scăzând cu 17% în ultimele şase luni în România, potrivit datelor Bloomberg, citate de Mediafax.
Astfel, România se clasează pe locul 29 în rândul ţărilor luate în considerare de analiza Bloomberg, după preţul litrului de benzină.