De astăzi ar fi trebuit să avem mai multe produse româneşti în magazine. Legea care stabileşte procentul produselor autohtone vândute la raft nu se aplică însă pentru că nu are norme. Asociaţiile de producători spun că Ministerul Agriculturii ar urma să ceară amânarea cu trei luni a aprobării normelor care stabilesc în ce condiţii şi de unde provin alimentele vândute în supermarketuri hipermarketuri. Ministerul Agriculturii nu a dat până acum un punct de vedere oficial.
Roşiile produse în România ajung în magazin la trei zile după recoltare, potrivit unei prime variante a normelor prezentată de Ministerul Agriculturii. În noua propunere, fructele şi legumele trebuie aduse în supermarketuri de la cel mult 100 de kilometri. Ministerul Agriculturii ar fi vrut 70 de kilometri, spun procesatorii.
„De ce nu 69 sau 71, cel care face brânză la Sibiu nu mai putea să o aducă în București, că sunt 300 și ceva de kilometri, dar unul de la Ruse sau de la Szeged, în Ungaria, puteau să vândă în România. O aberație, lanțul scurt se măsoară în intermediari și se aplică doar acolo unde se poate”, spune Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului din Industria Laptelui.
Niciuna din aceste variante nu se aplică acum, aşa că producătorii se tem că normele vor fi amânate, iar legea ar putea fi modificată din nou în Parlament.
„Le permite încă o lună, două, trei dacă vor să facă asta, noi nu vrem asta, să aducă produse din import şi noi riscăm să le aruncăm, morcovul, ceapa. Propunerea a venit din interiorul Ministerului Agriculturii, noi nu vrem asta! Noi aşa slăbuţi cum suntem, cu marfa pe stoc, şi o să aruncăm câteva mii de tone”, spune Vlad Gheorghe, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti.
Legea privind vânzarea produselor româneşti nu a fost sprijinită de marile lanţuri de magazine. Retailerii au atras atenţia că iarna rafturile ar putea rămâne goale pentru că nu există marfă suficientă.
Noul ministru al Agriculturii s-a angajat, la momentul învestirii, să aplice legea dată de Parlament anul trecut.
„Nimeni în România nu îşi poate permite să nu aplice o lege. Nimeni nu poate să nu pună în mişcare un act normativ care există”, spunea Petre Daea, ministrul Agriculturii, în 4 ianuarie.
Deocamdată, oficialii spun că legea este la avizare pe circuitul intern al Ministerului Agriculturii şi nu au explicat până acum de ce nu au fost aprobate normele până 15 ianuarie, termen stabilit prin lege.