Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a spus la Digi24 că împrumutul de 3 miliarde de euro de pe piețele internaționale a fost „un succes” și că demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung.
„Sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuțiile în spațiul public, de persoane care nu sunt informate și se speculează”, a spus Eugen Teodorovici la Jurnalul de Seară.
El a răspuns criticilor deputatului PNL Răzvan Prișcă, potrivit căruia acest împrumut a fost făcut fără transparență.
„Știți ce înseamnă, ca ministru de Finanțe, să ieși cu o zi-două înainte și să spui că vrei să te împrumuți cu suma x? Orice țară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe piețele exerne, pentru că în momentul ăla prețul crește”, a spus Teodorovici.
„S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorință de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscriere”, a adăugat el.
Ministrul a spus că Guvernul României a decis să se împrumute în primul trimestru pentru anul curent, iar apoi, în cazul unor costuri joase, se poate împrumuta pentru anul următor.
„Ceea ce azi am luat din piață ne ajută să avem finanțare pentru cel puțin 6 luni. Într-o posibilă situație incomodă pe plan internațional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”, a mai spus Eugen Teodorovici.
Declarațiile sale vin în condițiile în care România a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe într-o singură zi. Este cea mai mare sumă atrasă la o singură ieşire, prin intermediul unor eurobonduri cu maturitate de 7, 15 și 30 de ani. De asemenea, este pentru prima dată când se recurge la un împrumut pe 30 de ani.
Anul trecut, statul a atras în total 3,75 miliarde de euro plus 1,2 miliarde de dolari de pe alte pieţe.
„România are nevoie de bani mai mulţi şi se împrumută din ce în ce mai mult. E o greşeală strategică ce a făcut Guvernul”, a declarat la Digi24 senatorul liberal Florin Cîţu.
Citește și:
F. Cîţu acuză: Banca de Investiţii a Rusiei are legătură foarte strânsă cu PSD. De ce are statut special?
E. Teodorovici replici dure după acuzaţiile lui Cîţu privind Banca de Investiţii a Rusiei. "Ca să am conflict cu cineva, trebuie să merite"