Potrivit lui Chiţoiu, construcţia bugetară pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare de 3% a contribuţiilor sociale.
O a doua măsură de politică fiscal-bugetară avută în vedere de PNL vizează revizuirea sistemului de redevenţe. Daniel Chiţoiu a menţionat că România este pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul redevenţelor, colectarea situându-se în jurul a 4%, faţă de media UE, de 8%.
"Nu neapărat trebuie să majorăm în mod substanţial nivelul acestora. Va fi un studiu comparativ la nivel global", a arătat acesta.
O altă măsură menţionată de Chiţoiu se referă la alocarea cu prioritate în bugetul pe 2014 a resurselor în domeniul infrastructurii.
Daniel Chiţoiu a precizat că reducerea CAS ar presupune în primă instanţă o influenţă negativă asupra bugetului de stat, dar se mizează pe o reducere a evaziunii fiscale şi o conformare a contribuabililor.
Ministrul de Finanţe a precizat că liberalii speră să fie obţinut acelaşi efect precum cel de la introducerea cotei unice.
"Noi sperăm ca prin reducerea evaziunii şi fraudei fiscale, prin scoaterea din zona gri şi din zona neagră a locurilor de muncă, a impozitării, să avem un gol de venituri la bugetul total consolidat mai mic în anul 2014, urmând ca din 2015 să avem venituri colectate mai mari. Acest gol de venituri în anul 2014 se acoperă din creşterea redevenţelor şi din îmbunătăţirea colectării veniturilor ca urmare a reorganizării ANAF", a menţionat Chiţoiu.
El a mai spus că impactul asupra bugetului de stat din punct de vedere matematic s-ar ridica la 3,3 miliarde de lei.