Deşi cursul anunţat de BCE de aproape 4,41 de lei pentru un euro este mai mic decât cel luat în calcul anul acesta, nici până acum nu se ştie dacă va rămâne bătut în cuie şi dacă românii se vor bucura de o ieftinire a produselor accizabile.
La Finanţe se analizează şi acum modalitatea de calcul. Poate rămâne formula de anul trecut sau poate fi schimbată, spune ministrul.
„Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi în momentul în care vor finaliza modul de calcul al accizei, dacă rămâne la fel sau nu”, a declarat Ioana Petrescu.
Autorităţile nu ştiu încă modalitatea de calcul a accizelor în 2015
Până anul trecut, accizele se calculau la cursul BCE din 1 octombrie. Însă în 2013, pentru că leul era prea puternic şi era nevoie de bani la buget, Guvernul a recurs la un artificiu. A luat în considerare cursul din 2012 pentru că era mai mare decât cel al BCE ( şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, de 4,77%). Aşa că accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.
„Discutăm de o acciză în euro la care aplicăm un indice al inflaţiei la leu, nu are logică”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Economiştii se aşteaptă ca Executivul să îşi calculeze propriul curs, la fel ca anul trecut, şi să nu mai ţină cont de valoarea anunţată de Banca Centrală Europeană.
Încasările din accize atârnă greu în bugetul de stat.
În primele şapte luni s-au adunat din accize aproape 13 miliarde de lei, cu 11% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Accizele se plătesc la carburanţi, tutun, alcool şi cafea.
Calculul accizei în 2014
- cursul din 2012
- rata inflației 4,77%
- noul curs 4,73 bani
sursa: Ministerul Finanţelor