Cum vede premierul Dacian Cioloș salarizarea în sectorul privat

Data publicării:
CIOLOS

Într-un interviu acordat agenției News.ro, premierul Dacian Cioloș explică propria sa viziune asupra privatizării companiilor de stat dar și a salarizării în sectorul privat.

CIOLOS

România are nevoie să aplice cât mai repede legea salarizării unitare care va duce la eliminarea multor neconcordanțe în sistemul de salarizare, a spus premierul dacian Cioloș în interviul menționat. ”În paralel, trebuie clar, din punctul meu de vedere, măsuri care să stimuleze crearea de locuri de muncă”, spune el.

În privința clasei de mijloc aceasta nu poate fi consolidată ”doar prin salarii ale bugetarilor”. ”O consolidezi şi prin creşterea veniturilor angajaţilor în sectorul privat. Creşterea veniturilor angajaţilor în sectorul privat înseamnă ca lucrurile să meargă mai bine pentru companii, pentru antreprenori. Nu prea am văzut măsuri care să ţină de acest lucru în modul în care e abordat bugetul”, spune el.

Politica de ajutor de stat să fie bine ţintită spre crearea de locuri de muncă, mai ales în anumite zonele a căror dezvoltare este sub media națională. ”Clar avem nevoie să stimulăm investiţiile în zona Moldovei, în zona de sud a ţării, acolo unde avem şi probmele cele mai mari de şomaj”, spune el.

150 de kilometri de autostradă anul viitor

Premierul Cioloș susține că în acest an au fost deblocate mai multe proiecte de infrastructură rutieră și că anul viitor sunt șanse să avem în plus 150 de kilometri de autostradă. ”Dacă lucrurile merg în trendul pe care noi l-am imprimat acum proiectelor de infrastructură, cum v-am spus, faptul că s-au deblocat practic toate şantierele, se lucrează pe toate şantierele care sunt contractate, am lansat licitaţiile pentru toate celelalte proiecte care sunt în masterplan şi care până acuma erau blocate, atunci da, din estimările noastre anu viitor ar trebui să se finalizeze peste 150 – 160 de km de autostradă. Să se continue apoi anii viitori, dar nu vreau să mă lansez prea mult în cifre. Dacă se finalizează şantierele care sunt planificate să se finalizeze anul viitor, aşa cum sunt contractele acuma cu companiile care execută aceste proiecte, atunci da, asta va fi situaţia peste doi ani”, afirmă el. Cât privește autostrada Pitești-Sibiu, lucrările vor începe probabil cel târziu în 2018 ”pe loturi” după realizarea proiectelor, a părții de avizare și după contractarea lucrării efective.

Multe companii, gestionate corect, n-ar trebui privatizate

Potrivit premierului, statul ar trebui să aibă interesul în prioada următoare să crească performanţa managerială şi performanţa economică a companiilor de stat. ”Aproape toate companiile pe care le mai are statul în portofoliu, cu acţiuni majoritare, sunt companii în domeniul energetic, în domeniul gestiunii infrastructurii de transport rutier, maritim, aerian. Pot să fie companii care gestionează anumite resurse naturale, deci toate cu potenţial important de piaţă. Şi, înainte de a discuta dacă ele trebuiesc vândute şi privatizate, trecute în proprietatea unui privat sau să le menţină statul, statul are interesul, în primul rând, să le crească performanţa. Şi apoi va decide. Din punctul meu de vedere, multe din aceste companii, dacă sunt gestionate corect, nu e cazul să fie privatizate. Mai ales în domeniul energetic, în domeniul transportului, în domeniul acestor companii care exploatează resurse naturale”, spune Cioloș.

Primul pas este ”deschiderea capitalului acestor companii spre sectorul privat pentru a vinde pachete minoritare de acţiuni, pentru a avea bani, pentru a putea investi şi dezvolta aceste companii”.

Ce proiecte trebuie continuate

Întrebat despre proiectele care trebuie în primul rând continuate, premierul menționează programul de construire a infrastructurii în Sănătate, de investiţii în infrastructură spitalicească. ”Nu doar cu proiectele pe care le-am început noi legate de cele trei spitale regionale, de cele două spitale amenajate în parteneriat public privat în Bucureşti, dar şi alte proiecte de investiţii în spitale, cred că aici trebuie continuat programul. Apoi, în domeniul Educaţiei şi partea pachetului anti-sărăcie, reducerea abandonului şcolar, mai ales în mediul rural şi în zonele defavorizate, eu cred că şi acesta trebuie să continue. Cum am spus, proiectele de infrastructură rutieră, ele trebuiesc urmărite foarte atent pentru a evita blocajele. Am vorbit de reforma adminsitraţiei publice, din punctul meu de vedere e inevitabilă. Şi apoi, măsurile de sprijin pentru sectorul economic pentru a stimula investiţii cu valoare adăugată ridicată şi care să creeze locuri de muncă. Acestea mi se pare important a fi continuate”, spune Dacian Cioloș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țările cu cei mai înalți oameni din lume: surprizele din ...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei