- Domnule, Iohannis ăsta, știi de ce e o șansă pentru noi?
- De ce?
- Pentru că eu vin și spun așa: sunt un nou investitor american, dar am, ca și ăla vechi, aceeași dorință: domnule, fă-mi o autostradă între Craiova și Pitești! (Nu vorbesc de aia Piteșți-Sibiu, aia oricum se va face, că președintele e din Sibiu. Și Dacia e din Pitești. Să vedeți cum se face. Se va face repede.) Și ăsta o să spună: „nu, nu știu, nu e cazul, nu vedem”...noi le bolmojam...Domnule, un primar de genul ăstuia, Saxonul, poate să spună așa: „Nu pot, domnule! Nu pot să fac autostradă! Vreau să fac autostrada Arad-București, mai fac ceva prin Transilvania, n-o fac și pe-aia din Craiova. Dar știi ceva? Fă-o tu! Dar cu o condiție: o faci în trei ani și o plătim în 25. Vrei?”. Da!”.
„De-aici vorba asta, care îmi place foarte mult și care sună foarte bine și pe românește: ein Mann, ein Wort – omul și cuvântul”, a conchis Emil Hurezeanu, în încheierea relatării discuției pe care a avut-o cu investitorul străin.
Într-o ediție specială a emisiunii „Jurnalul de Seară”, Emil Hurezeanu a comentat retrospectiva evenimentelor externe ale anului 2014 și consecințele pe care le vor avea ele asupra României. În acest context, el a pledat pentru o gândire strategică, dar și pentru creativitate în relațiile cu partenerii externi: „Poate vrem prea mult să semănăm cu fruntașii clasei când ar trebui mai mult să tragem cu urechea și la celelalte lecții – să nu vrem să fim primii la sport, ca americanii. Să mai învățăm și câte ceva – și la istorie, și la geografie, mai sunt și alte materii. Și atunci, poate și americanii ne vor considera cu alți ochi. Poate ne vor da și vize. Poate parteneriatul strategic, dincolo de un scut antirachetă la Deveselu, va fi completat cu construcția unei autostrăzi...” , a spus Emil Hurezeanu.