Cum rezistă micii petroliști la scăderea cotațiilor

Data publicării:
mici

Micilor petrolişti din America li s-a cântat prohodul degeaba. S-a spus că la o cotaţie a petrolului sub 40 de dolari pe baril, mai bine de jumătate din sondele mici vor fi trase pe linie moartă. Preţul ţiţeiului e acum la 37-38 de dolari pe baril.

Micii producători cad în genunchi, dar se ridică în picioare iar şi iar. Asta fiindcă dimensiunea redusă e totodată punctul lor slab dar şi punctul lor forte.

Producătorii mici de petrol de şist din America pompează ţiţei de doar câteva sute de dolari pe zi însă îşi permit un model de afaceri inaccesibil pentru marii producători. O afacere de familie poate face altfel de economii.

Reuters dă exemplul unor petrolişti care şi-au redus costurile la sânge, au renunţat la tot ce nu era vital, inclusiv la anumite echipamente de birou. Pentru a face astfel de economii, un producător mare gândeşte de cinci ori şi taie o dată, iar între timp costurile administrative cresc.

De asemenea, micii petrolişti îşi permit să negocieze altfel cu angajaţii. Unii au reuşit de pildă să-i convingă să-şi acopere singuri o parte din costurile cu asigurarea medicală în ideea că pentru a rezista fiecare trebuie să facă sacrificii. Alternativa este şomajul. Numai de aici se pot face economii de zeci de mii de dolari.

Alţii au fost nevoiţi să-şi cheme angajaţii mai puţine ore la lucru, dar asta nu înseamnă neapărat că scad producţia. Firmele sunt atât de mici încât dacă patronul trece la program de câteva ore pe zi chiar face o mare diferenţă.

Mulţi au ajuns să opereze ei înşişi sondele astfel că reuşesc să reducă puternic costurile şi să reziste preţurilor mici.

Flexibilitatea micilor petrolişti le permite să facă şi slalomuri printre legi. De exemplu, în Texas, proprietarii sondelor le permit operatorilor să ia o pauză de producţie de maxim 60 sau 90 de zile, în funcţie de contractul fiecăruia.

Mulţi, dacă nu-şi mai permit să producă în pierdere, opresc sonda pentru perioada maximă admisă, şi o repornesc tocmai în ultimul moment pentru a nu pierde drepturile de exploatare. E un spectacol de derapaje controlate pe care un producător mare nu-l poate face, fiindcă în cazul lui e vorba de mii şi mii de sonde, nu de 10-20.

Economiile cu care se chinuie micii petrolişti sunt oricum mărunţiş pentru marii jucători. Dar micii producători sunt foarte mulţi şi împreună au impact asupra întregii pieţe. Fiecare sondă a lor pompează mai puţin de 15 barili pe zi, dar la un loc au 400.000 de sonde împrăştiate în toată America.

Împreună aduc mai bine de o zecime din producţia de petrol a Americii iar rezistenţa de care dau dovadă arată că o scădere semnificativă a producţiei de petrol de şist s-ar putea lăsa aşteptată ceva timp.

Efectul direct e asupra preţurilor întrucât supraoferta din piaţă va persista. În paralel, şi în alte colţuri ale lumii producţia este peste aşteptări. Rusia tocmai a atins cea mai mare producţie de la căderea URSS-ului încoace.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...