Cei care solicită un credit trebuie să demonstreze că au venituri demne de luat în calcul, precum şi vechime la locul de muncă. În plus, mai este nevoie de garanţii, care pot fi atât bunuri, cât şi alte depozite bancare.
De exemplu, pentru un credit imobiliar de 60.000 de euro, pe 30 de ani, salariul lunar al solicitantului trebuie să depăşească 3.000 de lei. Pentru un împrumut de un milion de euro, şi exigenţele privind venitul cresc proporţional. Iar rata nu trebuie să depăşească 60% din încasările lunare ale clientului.
„Ar trebui să ai un venit eligibil de 9.000 şi ceva de euro sau în lei 40 şi ceva de mii de lei. În condiţiile în care rata lunară este de 5.500 de euro sau echivalent 26.000 de lei, timp de 30 de ani”, explică Dragoş Nichifor, broker de credite.
Creditele de un milion de euro nici măcar nu figurează în ofertele standard ale băncilor comerciale - de regulă dispuse să acorde cel mult 400.000 de euro.
„Derogări s-au făcut şi se fac în continuare, s-au făcut la toate băncile, şi pornind de la preţ şi terminând cu diverse alte conditii”, spune Anca Bidian, director al unei firme de brokeraj credite.
„Acolo unde acel client nu îndeplineşte condiţiile standard, dar are un profil foarte bun, da, se face o susţinere a acelui client”, a detaliat Dragoş Nichifor, broker de credite.
Oricum, solicitantul trebuie să aibă un avans de 25% din suma cerută băncii, în cazul unul împrumut în euro, şi de 15% în cazul unui credit în lei. Contează decisiv şi garanţiile oferite de client.
„Pot să garantezi cu proprietatea achiziţionată, cu altă proprietate, sau cu mai multe proprietăţi, în funcţie de valorile de evaluare ale proprietăţilor respectiv”, explică Anca Bidian.
La fel de important este şi faptul că bunurile şi depozitele oferite drept garanţie trebuie să aibă o valoare cel puţin egală cu suma împrumutată. În consecinţă, cine vrea să împrumute un milion de euro trebuie să mai aibă măcar unul acasă.