Cum ar putea arăta viitoarea UE

Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Gulliver/GettyImages

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un document de reflecție ce conține posibile căi de urmat pentru aprofundarea Uniunii economice și monetare a UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Focusul este, cel puțin deocamdată, pe marile economii ale UE care sunt și membre ale zonei Euro.

EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Gulliver/GettyImages

Opțiunile propuse în document par să completeze dezbaterea privind viitorul UE lansată de Jean Claude Junker și, potrivit comunicatului, sunt menite să contribuie ”la realizarea unui consens mai amplu privind abordarea provocărilor viitoare și imprimarea unei noi dinamici” pentru această dezbatere importantă, potrivit cursdeguvernare.ro.

Pentru a face progrese, Comisia Europeană apreciază că vor trebui adoptate măsuri în trei domenii-cheie:

  • definitivarea unei veritabile Uniuni financiare

  • realizarea unei Uniuni economice și fiscale mai integrate

  • consolidarea răspunderii democratice și a instituțiilor din zona euro

Comunicatul Comisiei avansează niște propuneri concrete :

”Regândirea echilibrului” dintre Comisie și Zona euro, președinte permanent al Eurogrup, unificarea reprezentării externe.

Un sistem financiar integrat și care funcționează bine este esențial pentru o Uniune economică și monetară eficace și stabilă. Pentru a continua în spiritul realizărilor din ultimii ani, trebuie să ajungem la un consens cu privire la calea de urmat.

Acest lucru înseamnă să facem progrese în ceea ce privește elementele care sunt deja stabilite și să convenim asupra unor măsuri suplimentare pe care să le luam până în 2025.

În acest scop va trebui să finalizăm Uniunea bancară și să facem progrese cu privire la diminuarea și partajarea riscurilor în sectorul bancar, adoptând măsuri menite să sporească reziliența băncilor europene. De asemenea, obținerea de rezultate în cadrul Uniunii piețelor de capital este esențială dacă vrem să oferim economiei reale oportunități financiare mai diverse și inovatoare, inclusiv prin intermediul piețelor de capital, apreciază Executivul comunitar.

Pentru ca Uniunea economică și monetară să fie mai puternică, statele membre trebuie să accepte partajarea, într-un cadru juridic comun, a mai multor responsabilități și decizii privind chestiuni referitoare la zona euro.

Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul tratatelor UE și al instituțiilor sale, pe baza unei abordări interguvernamentale sau, cum este cazul acum, printr-o combinație a celor două opțiuni.

Continuarea integrării politice ar putea implica o regândire a echilibrului dintre Comisie și Eurogrup și ar putea justifica numirea unui președinte permanent al Eurogrup, precum și unificarea reprezentării externe a zonei euro.

Ideea unei trezorerii a zonei euro — eventual cu un buget al zonei euro — precum și ideea unui Fond monetar european sunt discutate, de asemenea, în cadrul dezbaterii publice, și ar putea fi luate în considerare, într-o etapă ulterioară, ca instrumente de aprofundare a Uniunii economice și monetare, în cadrul UE.

Pierre Moscovici: Prioritatea o are eliminarea divergențelor economice și sociale din zona euro

”Moneda euro reprezintă deja pentru europeni un simbol al unității și o garanție a stabilității. Acum trebuie să acționăm pentru ca euro să devină un vector de prosperitate comună.

Numai prin eliminarea divergențelor economice și sociale din zona euro vom putea combate populismul atât de periculos pe care îl alimentează aceste divergențe. A venit timpul să finalizăm călătoria începută la Maastricht către o veritabilă uniune economică și monetară, care să se bazeze pe instituții puternice și pe răspundere democratică”, a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Potrivit Executivului european, desăvârșirea Uniunii economice și monetare nu constituie un scop în sine, ci un element necesar pentru crearea de locuri de muncă, pentru creștere economică, echitate socială, convergență economică și stabilitate financiară.

Responsabilitatea și solidaritatea, diminuarea riscurilor și partajarea lor vor trebui să fie bine corelate. Uniunea economică și monetară ar trebui să rămână deschisă tuturor statelor membre ale UE, iar procesul decizional va trebui să fie mai transparent și să fie bazat pe răspundere democratică. Acestea sunt principii călăuzitoare pentru acțiunile viitoare.

Obținerea unui amplu consens politic privind direcția spre care ne îndreptam și stabilirea unei foi de parcurs globale, cu etape bine definite, sunt elemente esențiale pentru reușită, transmite comunicatul.

Citește aici documentul de reflecție al Comisiei Europene pe acest subiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Complet interzis în Europa de la 1 ianuarie 2025. O nouă obligație pentru români când vine vorba de...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...