Cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare şi de instalarea unui nou Guvern la Palatul Victoria, mediul de afaceri a întocmit un program de Guvernare pentru următorii 4 ani. Acesta a fost trimis deja tuturor partidelor politice, astfel încât să fie luate în calcul nevoile firmelor, cele care aduc cel mai mare aport în creşterea economică a ţării. Companiile mici şi mijlocii cer nemodificarea codului fiscal până în 2020 pentru a avea un mediu fiscal predictibil. De asemenea cer reducerea timpului şi a costurilor pentru a înfiinţa o firmă, dar şi programe naţionale prin care tinerii şomeri să fie ajutaţi să se perfecţioneze pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă.
Companiile private, motorul economiei Româneşti, cer viitorului Guvern înfiinţarea unui Minister al Antreprenoriatului şi al Turismului, care să pună în aplicare exact nevoile mediului de afaceri.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: „Primul lucru pe care noi îl cerem este aplicarea Codului Fiscal în formula în care se găseşte şi nemodificarea Codului Fiscal timp de 4 ani. Asta înseamnă credibilitate, stabilitate. Este nevoie de o debirocratizare masivă a sistemului. Prima Fermă este un proiect prin care ne dorim ca statul să acorde tinerilor terenuri care să poată să îşi poată porni o microfermă.”
Turismul, ignorat în ultimii ani, ar trebui să intre printre priorităţile viitorului executiv, pentru că mai mulţi turişti înseamnă, o economie care va funcţiona mai bine.
Alin Burcea, președinte ANAT: „La o încasare de aproape 2 miliarde de euro, România are acum un buget de promovare de 200 de milioane, adică 0,1%. Noi am cerut de mulţi ani mărirea acestui buget. Noi am cerut minim 10 milioane.”
În programul de guvernare propus de oamenii de afaceri se cere şi o procedura mult simplificată, şi costuri drastic reduse pentru cine porneşte o afacere. Înfiinţarea ar trebui să fie gratuită, iar capitalul social să fie doar un euro, adică 4 lei şi 50 de bani, în loc de minimum 200 de lei cât este acum. În plus, timpul pentru înfiinţarea firmei să se reducă de la 2 săptămâni, la doar o zi. Consiliul IMM-urilor propune şi ca toate taxele către Registrul Comerţului să fie eliminate. Acestea ajung acum la 400 de lei.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: „Credem că prin implementarea acestui program vom aduce un spor în economie de 20% noi firme anual. Şi că se vor crea între 300 şi 500.000 de locuri de muncă din aceste măsuri.”
Pentru asta, mediul de afaceri ar vrea ca viitorul guvern să ia şi măsuri pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor cu vârste până la 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 10% în doi ani și la sub 5% până în 2020.