Apuse sunt vremurile în care de la an la an salariile creşteau şi cu 16%. Românii care lucrează în mediul privat se mulţumesc acum cu puţin.
În ultimii 2 ani lefurile din privat au crescut, în medie, cu 4-5%.
„Nu există niciun domeniu în care creşterea de salarii să fie mai mare de 6%”, spune George Butunoiu, expert în resurse umane.
Iar 2014 se anunţă chiar mai prost. Datele arată că în mai puţin de o treime dintre companiile private salariile vor creşte anul viitor, iar procentul este unul mic, de doar 5%.
„Se vor păstra locurile de muncă din 2013, ceea ce lasă puţin loc pentru o creştere moderată a salariilor peste inflaţie, cu 1-2 procente”, apreciază Cristian Pârvan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
Cine lucrează în sectorul IT se poate considera, însă, norocos. Ca să-şi ţină în companie oamenii valoroşi şi de la 1 ianuarie, când se vor ridica restricţiile de pe piaţa muncii şi în state precum Marea Britanie, Austria sau Olanda, afaceriştii din IT sunt pregătiţi să pluseze la salarii şi le promit programatorilor şi dezvolatorilor de software că le cresc salariile cu peste 20% în următorii ani.
Şi asta în condiţiile în care un programator câştigă şi acum, în medie, între 1000 şi 2000 de euro pe lună.
Există, însă, şi români pentru care 2014 vine cu veşti proaste.
„Cei care au câştigat foarte mulţi bani din domenii speculative, în servicii financiare, în imobiliare ar trebui să aibă emoții”, susține George Butunoiu.
Liniştiti stau angajaţii statului. Guvernul va creşte salariul minim de la 1 ianuarie cu 50 de lei, iar din iulie va ajunge la 900 de lei. Este o veste bună pentru cei aproape 700.000 de români care câştigă acum 800 de lei pe lună, mulţi dintre ei bugetari.
Nu sunt singurii care vor primi bani în plus. Şi salariile profesorilor debutanţi vor creşte anul viitor cu 10%, iar medicii rezidenţi vor primi lunar, în plus, o bursă în valoare de 670 lei.