Crizele bursiere din ultimul secol

Data publicării:
crize bursiere captura digi 25 08 2015

Marele Crah a fost prima criză a secolului. În anii 20, piaţa bursieră părea o investiţie fără risc, iar mulţi au dorit să-şi înmulţească banii. Asta a dus la o creștere susținută a acțiunilor timp de mai mulți ani. Prețul acestora a început însă să se prăbușească în octombrie 1929, iar după doi ani acțiunile au ajuns să valoreze doar 10% din prețul iniţial. Criza bursieră s-a transformat într-o criză economică ce s-a întins în toată lumea și care a durat până la sfârșitul anilor 1930.

Următoarea mare criză a avut loc pe 19 octombrie 1987. Crah-ul a început pe bursa din Hong Kong şi s-a răspândit pe pieţele din vest. Într-o singură zi, bursele au pierdut între 22%, în Statele Unite, și 60%, în Noua Zeelandă. A fost cea mai mare pierdere din istorie înregistrată într-o singură zi. Printre cauzele acestui „crah de o zi” au fost acţiunile supraevaluate și tranzacţiile rapide electronice. Economia nu a fost însă afectată, iar acţiunile au recâștigat rapid terenul pierdut.

Pe listă se află și o criză care s-a manifestat într-o singură țară. A durat însă 20 de ani. La sfârșitul anilor 80, Japonia se afla în vârful unei bule investiționale - prețul imobilelor și al acțiunilor creștea într-un ritm amețitor. Încercarea Băncii Japoniei de a ține inflația sub control a dus la prăbușirea bursei și a prețurilor activelor. Țara a intrat într-o spirală a scăderii prețurilor, care a dus la pierderi de locuri de muncă și scăderea drastică a salariilor.

Apariția internetului a adus o nouă bulă, numită „dot-com”. Între 1997 şi 2000, sute de companii cu afaceri pe internet s-au listat în fiecare an pe bursele americane. De multe ori, era nevoie doar ca numele firmei să se termine în .com pentru ca valoarea acesteia să se dubleze în prima zi de tranzacţionare. Treptat, investitorii şi-au dat seama că multe companii au planuri de afaceri fanteziste, iar între 2000 şi 2002 acţiunile companiilor IT au scăzut puternic.

Cea mai recentă criză a fost cea din 2007-2009. Totul a pornit de la creşterea preţurilor la case şi terenuri peste tot în lume. Cele mai multe erau cumpărate cu credite bancare, care nu au mai putut fi însă plătite, iar băncile au început să înregistreze pierderi tot mai mari. Totul a culminat cu falimentul băncii Lehman Brothers, care a provocat un tsunami pe burse şi a dus la îngheţarea creditării la nivel mondial. În scurt timp, recesiunea s-a instalat peste tot în lume, iar efectele le simţim şi acum.

Citiți și: "Lunea neagră" pentru bursele din toată lumea. Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa pe minus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...