Cu mic, cu mare, băncile iau măsuri tot mai aspre de repliere. Taie din costuri şi asta afectează în mod direct angajaţii. Unii sunt daţi afară, pe când cei care rămân iau salarii mai mici.
La finele anului trecut, în sistemul bancar lucrau aproape 61.750 de persoane în 5.725 de unităţi bancare. Asta înseamnă că circa 4.000 de angajaţi din sistem au plecat în 2012, potrivit datelor Ziarului Financiar.
Restructurarea s-a accentuat după ce în primii ani după declaşnarea crizei, băncile au fost în aşteptare. În patru ani, numărul salariaţilor s-a redus cu doar 14%. Cu alte cuvinte, 10.000 de persoane au părăsit sectorul.
Pierderile s-au triplat într-un singur an
Sistemul bancar a fost până anul trecut reticent la restructurare, dar situaţia s-a schimbat radical în 2012. Într-un singur an, pierderile sistemului bancar s-au triplat, până la nivelul istoric de jumătate de miliard de euro.
Nume mari din sector, precum BCR sau BRD, au înregistrat rate record ale creditelor neperformante în portofoliu. Ambele bănci, cele mai mari de pe piaţă, au rate de peste 20% credite neperformante în totalul portofoliilor, iar aceste minusuri s-au reflectat şi în numărul de angajaţi.
BCR a anunţat în decembrie anul trecut că va concedia 1.600 de angajaţi, BRD a tăiat deja 400 de posturi, iar 2013 va aduce noi restructurări. Chiar şi cele mai mici bănci iau măsuri de restructurare. RBS şi-a redus numărul de unităţi la doar zece şi a decis să oprească vânzarea de credite către persoanele fizice un segment de piaţă la care va renunţa. Acelaşi lucru l-a făcut şi CitiBank.
Banca Naţională a României crede însă că sectorul bancar poate deveni şi mai suplu. Desfiinţările de sucursale de până acum nu sunt suficiente, iar fără restructurări serioase, pierderile vor continua să se acumuleze, apreciază oficialii BNR. În total, peste 322 de sucursale de bănci au fost desfiinţate anul trecut.