Cristian Păun, preşedintele Fondului de garantare pentru IMM-uri, spune că au fost aprobate credite de peste 10,2 miliarde de lei în programul IMM Invest. El a spus că multă lume a crezut că programul presupune bani de la buget pentru companii, bani care nu trebuie dați înapoi.
„IMM Invest a plecat de la început cu o imagine falsă a programului, mai ales a celor care teoretic ar fi fost potențiali beneficiari. Multă lume a crezut că este un program în care se dădeau tigăi gratis. Dar nu a fost așa ceva.
Este un program de creditare, pe care eu l-aș asemăna cu următoarea metaforă: te afli într-o secetă, în fața unui câmp pe care trebuie să îl salvezi și încerci să identifici acele fire de porumb verzi pe care trebuie să le uzi. E inutil să uzi plantele uscate, e inutil să uzi buruienile”, a spus Cristian Păun.
Păun a explicat că programul avea alocată inițial o sumă mică – 800 de milioane de lei, dar a ajuns la un plafon de 15 miliarde de lei, după izbucnirea crizei coronavirusului, iar în Parlament au mai fost adăugate 15 miliarde de lei.
„Lumea a crezut că este un program în care se dau finanțări directe din buget, granturi, și multe IMM-uri au crezut că pot apela la acești bani și că nu trebuie să dea banii înapoi. A trebuit să explicăm de multe ori că este un program care presupune o analiză din partea băncii”, a spus Păun.
El a precizat că valoarea creditelor aprobate de bănci în acest program ajuge la 10,2 miliarde de lei, pentru circa 11.600 de companii.
Au intrat în analiză la bănci peste 40.000 de cereri de credite, dintr-un total de 67.000 de companii care s-au înscris în program, a mai spus Păun.