Decizia guvernamentală de creștere a salariilor din sectorul public cu 10%, excepție făcând salariile din sectorul sănătății și educației ce au beneficiat anterior de creșteri salariale, au împins în decembrie majorările de salarii din sectorul public la 24,7% (față de decembrie 2014) în comparație cu o creștere cifrată la 15,4% pentru perioada noiembrie 2014-noiembrie 2015. Concluziile aparțin unui raport dat publicității luni de către ING Bank.
Creșterile puternice de salarii din sectorul public le-au influențat pe cele din sectorul privat care au crescut, an pe an, cu 10,7% în decembrie, față de 8,7% în luna precedentă. Cele mai mari creșteri au fost sesizate în sectorul serviciilor, respectiv 14,3%, ceea ce reflectă o cerere domestică puternică, apreciază analiștii ING Bank.
Cele mai mici majorări au fost cele din sectorul industrial, anume 6.1%. Aceasta indică existența constrângerilor de competitivitate în acest sector. ”Studiile empirice au arătat că intervențiile Guvernului pe piața muncii ce duc la creșteri ale salariilor în sectorul privat duc la creșterea șomajului. Acesta este în special cazul țărilor cu rată mică a șomajului – România are 6,7% și o pondere mare a sectorului public, respectiv 26% din cei 4,6 milioane angajați fiind în sectorul public”, notează ING Bank.
Analiștii băncii notează că majorările salariale nu sunt un semn bun pentru competitivitatea pe termen lung a țării noastre dacă acestea nu sunt acompaniate cu reforme structurale în arii relevante precum educația sau infrastructura ce ar putea impulsiona productivitatea. ”Capcana este aceea că actualul guvern tehnocrat ar putea fi interesat în astfel de reforme însă trebuie să balanseze și interesul politicienilor de a recurge la politici populiste înainte de alegerile din 2016”, spune ING Bank.
Analiștii se așteaptă ca tendințele de creștere a salariilor în sectorul public să se mențină în acest an, însă avertizează că decalajele dintre productivitate și salarii vor pune presiune pe inflație în sensul creșterii acesteia.