La cererea sindicatelor funcţionarilor publici, nemulţumite de diferenţele uriaşe de salarii din instituţiile statului, aleşii au modificat o ordonanţă de urgenţă de anul trecut. Schimbările presupun creşteri salariale pentru o parte consistentă a personalului din ministere, instituţii publice şi primării. Oficialii din Ministerul de Finanţe spun însă că bugetul nu îşi permite aceste cheltuieli.
„Impactul pentru acest an este de 1,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 0,2% din PIB. Deficitul este de 2,8 cash şi 2,25 ESA. Prin aceste măsuri depăşim limita de 3% admisă şi intrăm în deficit excesiv”, le-a spus deputaţilor din Comisia de Muncă Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Ministrul Anca Dragu a completat: „Ca principiu, desigur, este corect, la munca egală remuneraţia să fie egală. Implementarea oricăror măsuri care costă trebuie să fie compensată de reducerea altor cheltuieli sau de creşterea unor venituri”.
Întrebat dacă se referă la creşteri de taxe, ministrul Finanţelor a confirmat. „Sau de tăiere de cheltuieli care să compenseze această creştere”, a adăugat.
O atenţionare care n-a fost pe placul aleşilor, în special a preşedintelui Comisiei de Muncă, Adrian Solomon: „Staţi acolo cu barda, după modelul Gherghina (Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor - n.r.) şi păziţi deficitul. Cum puteţi dumneavoastră, la Ministerul Finanţelor, să hotărâţi arbitrar că aleşii cetăţenilor nu trebuie să aibă niciun ban în plus, cu ce drept faceţi asta? Înţelegeţi că mai degrăba pui cu 10 panseluţe mai puţin?”, i-a certat acesta pe reprezentanţii Guvernului.
După câteva ore de discuţii contradictorii, deputaţii au hotărât plafonarea pensiilor militare. Printre amendamentele adoptate se află unul care egalizează nivelurile de salarizare între administraţia centrală şi cea locală. Noua variantă a ordonanţei urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, care are votul final.