„Credite de până la 15.000 de lei, doar cu buletinul, în 60 de minute!” - cu acest mesaj îşi ademeneşte clienţii o instituţie financiară nebancară. A găsit şi o metodă inedită de a-şi promova interesele - cu ajutorul unui creditomat!
Reprezentant IFN: „Acesta este un aparat la care faceţi o cerere de credit, doar cu buletinul, fără adeverinţă de venit.”
Banii nu îi primiţi în 60 de minute, aşa cum scrie pe creditomat. În acest termen abia aflaţi dacă solicitarea v-a fost aprobată. Apoi trebuie să faceţi un drum până la banca la care aveţi un cont deschis, ca să obţineţi un extras de cont, după care reveniţi la maşinăria de dat credite.
Reprezentant IFN: „Veniţi pentru semnarea contractului cu un extras de cont, semnat şi ştampilat de bancă. În contul respectiv noi vă virăm banii în două zile lucrătoare de la semnarea contractului.”
Totuşi timpul scurt de obţinere al împrumutului şi actele minime cerute fac produsul tentant. Dar costurile sunt pe măsură. Dobânda este de 20% pe an, la care se adaugă şi alte comisioane.
Adrian Pandelescu, director broker de credite: „În spatele ei mai vin şi nişte comisioane de administrare lunar. Aceste tipuri de contracte nu se pot negocia.”
Comisionul de administrare mai adaugă la dobândă 5,5% lunar.
Reprezentant IFN: „Dacă vi s-ar acorda 1.000 de lei pe cinci ani, aţi da înapoi 4.000 lei. ( - Deci e mult!) Da!”
Cine vrea să ramburseze anticipat împrumutul, va plăti încă 1% din suma rămasă de dat. Ceea ce nu se întâmplă în cazul unui credit bancar.
Astfel, pentru aceeaşi 1.000 de lei luaţi împrumut, la bancă veţi rambursa în total 1.245 de lei în cinci ani, faţă de 4.000 în cazul unui IFN.
Dar la bancă sunt condiţii ceva mai stricte.
Alina Herciog, consultant credite: „Un client trebuie să aibă un salariu minim pe economie, să fie angajat de minim trei luni de zile la actualul loc de muncă şi să fie OK în biroul de credit, să nu aibă datorii.”
De la Instituţiile nebancare şi creditomate pot lua în schimb împrumut şi cei care sunt deja înregistraţi la biroul de credit ca rău platnici.
Cei mai mulţi clienţi ai acestor instituţii sunt cei care vor sume mici. 40% dintre ei cer echivalentul a 1.000 de euro, iar încă aproape 40%, între 2.000 şi 5.000 de lei.
Potrivit datelor BNR, în România sunt 41.300 de credite acordate de instituţii nebancare, în valoare de 1,7 miliarde de lei, în uşoară scădere faţă de anul trecut.