2.500 de români au luat credite imobiliare în lei, în martie, în valoare totală de 420 de milioane de lei. În total, împrumuturile aprobate de bancheri au crescut astfel până la 4,5 miliarde. Nivelul este dublu faţă de vara anului trecut.
„În perioada ianuarie-aprilie, pe segmentul credite acordate persoanelor fizice avem o creștere ca număr 15%, iar ca volum a crescut față de perioada similară din 2013 cu 56%”, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.
S-a dezmorţit şi creditarea pe partea de consum, după doi ani de scăderi. Valoarea împrumuturilor a crescut cu 100 de milioane de lei într-o singură lună. Brokerii spun că jumătate din creditele de nevoi personale sunt pentru refinanţarea unor împrumuturi mai vechi.
Este pentru prima dată din 2010 încoace când creditele în lei reprezintă peste 40% din totalul finanţărilor acordate de bănci. Acest lucru s-a întâmplat, în principal, după trecerea programului Prima Casă exclusiv pe lei, dar şi ca urmare a scăderii dobânzilor pentru creditele în monedă naţională.
„Creditul în lei își revine, lucru îmbucurator, nu doar pe sectorul imobiliarelor, ci și pe creditul de consum, sperăm în ceea ce noi numim apropierea între bănci și întreprinderi, apropiere înseamnă înțelegere reciprocă, nu divorțul care încă este dominant”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
În 2010, dobânda anuală efectivă pentru un credit de consum era de până la 23 la sută. Între timp, costurile au scăzut, iar dobânzile practicate de unele bănci au ajuns şi la 10 la sută.