Sute de mii de angajaţi din România, în pericol de a fi daţi afară

Data publicării:
casa-de-marcat

Conceptul de supermarket cu autoservire prezentat zilele trecute de Amazon ar putea avea o influenţă puternică asupra comerţului din întreaga lume. Tehnologia le permite magazinelor să renunţe la vânzători. Sunt puse astfel în pericol milioane de locuri de muncă la nivel global. În România câteva sute de mii.

casa-de-marcat

Cei care lucrează în comerţ sunt de regulă vulnerabili din punct de vedere profesional şi social. Calificarea nu le permite să îşi găsească uşor o slujbă în alt domeniu. Şi sunt şi oameni care sunt bine pregătiţi, dar au ajuns să lucreze în magazine tocmai pentru că nu şi-au mai găsit de muncă în domeniul studiat. Totuşi, nu se poate vorbi încă de o apocalipsă a locurilor de muncă în comerţ. Iar salvarea slujbei de vânzător ar putea veni din partea cumpărătorilor.

Într-un magazin, pe lângă rolul de casier, vânzătorul are şi rol de paznic. Se asigură că toate produsele din coş sunt achitate. De aceea, casele cu auto-servire din supermarketuri au fost însoţite mereu şi de riscul furturilor. Însă acest risc este redus considerabil de noile tehnologii, precum cele din conceptul de magazin prezentat de curând de Amazon.

Ceea ce înseamnă că se apropie perioada în care magazinele nu vor mai avea nevoie de vânzători. Problema este că foarte mulţi oameni depind de locurile de muncă din comerţ. Inclusiv în România. Potrivit celor mai recente date de la Inspecţia Muncii, citate de Wall-Street.ro, în supermarketuri, hipermarketuri şi în chioşcurile dintre blocuri lucrează 257.000 de oameni.

Iar datele registrului comerţului şi raportările de la Ministerul de Finanţe arată că, în topul zece al celor mai mari angajatori de anul trecut, au fost cinci lanţuri de magazine. La Kaufland lucrau peste 13.000 de oameni, la Auchan peste 9.000, iar la Mega Image 8.000.

Automatizarea vânzărilor ar putea să aibă un impact puternic asupra acestor locuri de muncă. Totuşi, adoptarea noilor tehnologii va fi un proces îndelungat. Unele magazine mari din România deja au instalat case de marcat cu autoservire, însă vânzările continuă să fie procesate în mare parte de casieri.

Renunţarea la vânzători şi existenţa unor sisteme bune anti-furt ar ajuta comercianţii să îşi micşoreze cheltuielile. Însă casierii mai au un rol. Dau o faţă umană comerţului. Iar asta contează foarte mult.

O analiză Financial Times arată că, în Statele Unite, Walgreens, cea mai mare reţea de farmacii a început să renunţe la casele cu autoservire, deoarece clienţii le-au folosit prea puţin. La fel s-a întâmplat şi în Germania, unde numărul de case de marcat cu autoservire este mic deoarece cumpărătorii vor să fie serviţi de o persoană.

Iar oficialii Carrefour din Franţa au declarat că personalul uman reprezintă piatra de temelie a afacerilor companiei.

Totuşi, considerentele financiare ar putea deveni prioritare dacă marile reţele de magazine vor ajunge la concluzia că este mai ieftin să investească în senzori şi scanere automate ale codurilor de bare decât să plătească oamenii care încasează banii de la cumpărători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri