Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici cere ministrului Muncii să iniţieze o ordonanţă de urgenţă prin care să crească fondul de salarii astfel încât să fie acoperită suma necesară trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. În caz contrar, sindicatul ameninţă că va da în judecată Ministerul şi va iniţia proteste.
Sindicaliştii spun că lipsa unei astfel de ordonanţe afectează creşterea salarială de 25% aferentă anului 2018 şi impusă prin legea salarizării personalului bugetar.
Sebastian Oprescu, președinte SNFP: „Nu avem niciun răspuns până acum. Este firesc să solicităm acest lucru, orice suplimentare a fondului de salarii la bugetari se face doar prin lege. Caracterul de urgență este dat de faptul că trebuie să apară până la elaborarea bugetului, altfel vor fi afectate veniturile pe 2018, cele din legea salarizării, negociate în parlament. Dacă nu se întâmplă asta înseamnă că totul a fost o minciună și că nu mai are autoritatea morală să ceară privaților să mențină salariile, atât timp cât statul nu face asta.
Este vorba de o creștere de 23%, acea contribuție a angajatorului care trebuie transferată angajatului, astfel încât să rămână în sarcina angajatorului.
Dacă nu se aplică asemenea ordonanță, cu siguranță, în raport cu legea salarizării, funcționarii publici și nu numai, cu toții vor avea un salariu mai mic cu 23%, ceea ce nu e în regulă, în condițiile în care CCR, când a tăiat salariile cu 25% pe vremea premierului Boc, a spus că asta se face doar în două condiții: când e criză economică, pe o perioadă temporară. Când nu sunt îndeplinite aceste condiții, nu putem accepta diminuările salariale și ordina de drept prin decizia CCR arată că nu se pot diminua aceste salarii.”
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), care reprezintă funcţionari publici şi personal contractual din administraţia publică, susţine că în cazul în care acest demers nu va avea loc va acţiona în instanţă şi va declanşa acţiuni de protest.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial joi seară, la două zile de la adoptarea de către Cabinetul Tudose.
Una dintre principalele prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă este transferul contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, măsură contestată de toate sindicatele.