Piața imobiliară din România dă primele semne de slăbiciune: Cum au evoluat prețurile chiriilor în marile orașe

Data publicării:
chei apartament in mana
Credit foto: Guliver/Getty Images

Piața imobiliară dă primele semne de slăbiciune. Chiriile au stagnat sau chiar au scăzut ușor luna trecută în marile orașe, în ciuda interesului care se menține ridicat. Sumele cerute de proprietari se mențin însă la un nivel mai mare decât în perioada similară de anul trecut.

Chiriile au crescut în luna mai, în medie, cu 16% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Însă, comparativ cu luna aprilie, în marile orașe prețurile au rămas constante sau au scăzut ușor. Sunt însă și cazuri în care nivelul chiriilor a crescut, dar acestea sunt izolate, arată o analiză a platformei de anunțuri imobiliare Storia.

Evoluția are loc în condițiile în care interesul pentru chirii a fost pe un trend ascendent în luna mai. Cei care au căutat să închirieze o locuință au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare, iar interacțiunile dintre chiriași și cei care au publicat anunțuri de închiriere au crescut cu 3%.

Potrivit datelor platformei de anunțuri, în București, chiriile pentru garsoniere au crescut doar în sectorul 1 și în sectorul 5, cu cinci, respectiv zece la sută comparativ cu luna anterioară. În restul sectoarelor, chiriile au stagnat sau s-au redus ușor. A fost cazul sectoarelor 3 și 6, unde declinul a fost minim, de unu la sută.

La fel s-a întâmplat și cu chiriile pentru apartamentele de trei camere. În două sectoare prețurile au crescut cu cel mult două procente, în alte două s-au redus cu până la patru la sută, iar în celelalte două a stagnat.

În cazul apartamentelor de două camere, prețurile au scăzut cu valori cuprinse între doi și 12 la sută în trei din cele șase sectoare ale Capitalei, iar în celelalte s-au mentinut la nivelul din luna anterioară.

Dacă în București s-au mai înregistrat variații, în Cluj-Napoca și Brașov prețurile medii solicitate în luna mai au rămas constante comparativ cu luna anterioară.

În Iași însă, doar chiriile apartamentelor de trei camere au stagnat. În schimb, chiriile apartamentelor de două camere s-au redus ușor, iar cele ale garsonierelor au scăzut cu cinci la sută.

În același timp, în Constanța s-a observat o creștere a prețurilor medii de 8% la apartamentele cu trei camere și de 6% la garsoniere, în timp ce chiriile cerute pentru apartamentele cu două camere au rămas constante.

Chiriile pentru apartamentele cu trei camere au crescut și în Timișoara. Avansul a fost de peste două procente, dar prețurile au stagnat în cazul apartamentelor cu două camere și al garsonierelor.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cu cât ar putea să scadă salariul net al românilor în 2025. Exemplu de calcul pentru un venit brut de 8.000...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...