Avertisment de la specialiştii în securitate cibernetică. Hackerii au clonat site-urile unor cunoscute lanţuri de magazine online şi au furat mii de date bancare ale celor care au făcut cumpărături de black friday.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: „Dacă preţurile practicate sunt mult sub piaţă, ar trebui să fie un indiciu că este o fraudă.”
În România, riscurile fraudelor online sunt destul mari. În alte state promoţiile, ţin 24 de ore. La noi, comercianţii întind perioada numită generic black friday între o săptămână şi 10 zile. Printre emailurile publicitare se strecoară şi cele „otrăvite", care trimit spre siteuri ce copiază datele bancare.
Bogan Ocnaru, reporter Digi24: „Infractorii se bazau pe faptul ca victimele vor fi orbite de reducerile mari şi vor da toate datele cardurilor.”
Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Riscul de a pierde datele în perioada asta e mai mare decât în restul anului. Dau click pe link-ul din mail şi sunt redirecţionati spre o pagină care pare a fi Amazon. Un atacator poate face o pagină care seamănă cu aceasta, o clonează.”
Metoda nu este nouă, dar face multe victime spun experţii în securitate cibernetică. Pe moment, oamenii nu îşi dau seama că au fost păcăliţi. Datele lor sunt vândute apoi de hackeri iar conturile pot fi golite şi la câteva luni după ce au încercat să facă o tranzacţie pe pagina clonată.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: „Este recomandabil să nu se plătească înainte de primirea produsului. Să nu accepte aceste condiţii din partea vânzătorului.”
Cei care şi-au folosit datele bancare ca să cumpere de pe site-uri care par suspecte şi nu au primit confirmările de plată ar trebui să meargă la bancă şi să blocheze conturile. Conform estimărilor, 1 milion de oameni din toată lumea se lasă păcăliţi, în fiecare an, de hackeri în perioada reducerilor.