Când afli câteodată ce intră în componenţa unor preţuri îţi vine să te închini. Iar pe asta nu o ştiţi - de pildă în costul energiei electrice produse la complexul Oltenia intră şi cheltuieli cu... cimitirele. Compania asta de stat are în proprietate aşa ceva dacă vă vine să credeţi. Și costă să le ţii - salarii, taxe, întreţinere. Toate apoi apar în costurile companiei. Astea sunt afaceri în stilul statului român. Şi chestia cu cimitirele e doar un exemplu. Mai sunt si alte active din acestea exotice pentru o firmă care ar trebui să aibă mine şi grupuri energetice. Cu utilajele aferente.
Corina Popescu, secretar de stat Ministerul Energiei: La Complexul Energetic Hunedoara, în costul de producţie al cărbunelui, 85% reprezintă cheltuiala cu resursa umană, cu toate sporurile pe care le au. La Oltenia lucrurile stau un pic mai bine - sunt doar 55%. Au în patrimoniu cimitire, biserici, şcoli, şosele, drumuri naţionale. Toate acestea grevează costul pe megawattul oră produs.
Într-o economie în care companiile pentru a deveni mai suple externalizează tot ce nu ţine de activitatea de bază, astfel încât să păstreze cheltuielile sub control, firmele de stat au în curte de toate. Inclusiv ce nu este necesar. Iar principalul vinovat de situaţie este statul, acţionarul majoritar, care nu a făcut nimic decenii la rând pentru a eficientiza companiile. Chiar dacă au fost aduşi manageri chipurile privaţi, însă de fapt susţinuţi politic, restructurarea nu a apărut.
Dumitru Pârvulescu, preşedinte Federaţia Naţională Mine Energie: Sunt active care sunt şi acum în patrimoniul CEO, dar şi ministerul are vina sa pentru că anumite active trebuiau să fie preluate de comunităţile locale, iar ministerul nu a făcut nimic ca aceste active să fie preluate.
Situaţia financiară a celor două complexuri energetice care însumează peste 20.000 de salariaţi pare fără rezolvare.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Complexul energetic Hunedoara este o companie care a acumulat pierderi de un miliard de euro în câţiva ani, dar le-am şters.
Compania a făcut însă iarăşi pierderi care se ridică acum la peste 110 milioane de lei în prima parte a anului. Complexul energetic Oltenia are pierderi de aproape 140 de milioane de lei în prima parte a anului.
Probabil că acest compelx energetic Oltenia nu plăteşte taxa pe stâlp... denumirea sub care este cunoscută taxa pentru construcţii speciale. Oltenia plăteşte taxa pe cruce. Dacă îţi spune cineva la bere o chestie din asta, zici că-i banc bun. Dar e trist de real. Îţi arată că la firmele astea nu s-a făcut nici măcar un miligram de restructurare. Noi pe la televizor vorbim de nevoia unor companii de stat de a deveni mai suple prin reduceri de personal. Nu se fac chestii mult mai puţin dureroase.
Şi cu cimitirile suntem în tragic-comic. Dar firmele de stat au tot felul de active din acestea... fără logică. Oltchim de pildă, înainte de restructurare avea sere. Apoi o fabrică de conserve şi una... şi mai interesant... de nutreţuri. Fără legatură cu chimia lor. Și erau lipite în mod stupid prin decizii ale statului, ca să trăiască şi astea, să nu se închidă. Le îmbolnăveau şi pe cele mari. Companiei Petrom i s-a ataşat la un moment dat Doljchim-ul ca să supravieţuiască şi ăla. Austriecii l-au luat la privatizare, că era totul la pachet, dar l-au închis după aia. Cum au făcut şi cu Arpechim-ul, pentru care nu s-a găsit cumpărător. Şi tot Petrom-ul dinainte de privatizare avea tot felul de hoteluri, cabane... chestiuni din astea. Nu aveau nicio legătură cu petrolul... Şi OMV vă daţi seama că nu se apuca să intre în industria ospitalităţii din România. A cam terminat cu astfel de... distracţii.