EY Romania: Câștigurile din criptomonede trebuie impozitate
Data publicării:
Ministerul de Finanţe aşteaptă ca autorităţi precum Banca Naţională şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să adopte o poziţie față de criptomonede pentru că aceste câştiguri reprezintă venituri din alte surse.
Opinia a fost formulată de Alex Milcev, partener, lider al departamentului de Asistenţă Fiscală, EY România, într-un comunicat de presă remis marți.
"Conform unei păreri emise recent de Ministerul de Finanţe, aceste câştiguri ar reprezenta venituri din alte surse. În plus, Ministerul de Finanţe aşteaptă luarea de poziţie de către autorităţi precum BNR, ASF, pentru a trece mai departe la elaborarea regimului fiscal aplicabil", a spus Milcev.
El a precizat că ceea ce încă nu se discută în forum deschis este modalitatea de impozitare.
"Mulţi utilizatori preferă o abordare simplistă - 'nu este o monedă reglementată, prin urmare nu vorbim de un venit recunoscut de autorităţile fiscale, prin urmare nu am de ce să plătesc taxe'. Însă, dacă ne raportăm la definiţia bitcoin - sistem de plată descentralizat şi monedă de plată electronică - precum şi la faptul că bitcoin şi celelalte cripto-monede au un echivalent şi îşi raportează valoarea la monedele 'tradiţionale', atunci din punct de vedere fiscal am putea vorbi de un venit. Este adevărat că România, ca majoritatea ţărilor de altfel, este încă departe de a reglementa aceste monede ca şi concept, în general, şi tratamentul lor fiscal, în subsidiar", a arătat oficialul EY. El susţine că lipsa unor prevederi specifice în Codul Fiscal actual nu presupune faptul că nu este în esenţă un venit.
"Mai departe se impune întrebarea: 'cum încadrăm acest venit', atunci când este obţinut de utilizatorii persoane fizice? O abordare 'îndrăzneaţă', bazată pe faptul că nu există în prezent o legiferare a acestor tipuri de monede, ar putea fi că, mai ales atunci când suntem în prezenţa unei tranzacţii singulare, astfel de câştiguri ar putea fi considerate drept bunuri din patrimoniul personal, altele decât cele din titluri de valoare sau proprietăţi imobiliare, fiind astfel neimpozabile, potrivit Codului Fiscal. Pe de altă parte, însă, luând în considerare esenţa tranzacţiilor cu cripto-monede şi mai ales când există mai multe tranzacţionări, cu caracter repetat, sugerând astfel existenţa unei activităţi profesionale, există în principiu două variante la care ne putem referi, şi anume, alte venituri din investiţii sau venituri din alte surse, acestea fiind venituri taxabile. Pentru ambele, Codul Fiscal nu prevede o listă limitată de tipuri de venituri ce pot fi considerate ca atare, ci mai degrabă o serie de exemple", a arătat Milcev.
În plus, spune el, în condiţiile în care mulţi participanţi care au investit în cripto-monede la vârf de piaţă ar putea înregistra pierderi ţinând seama de fluctuaţiile din ultimul timp, e de clarificat şi ce se întâmplă cu aceste pierderi din punct de vedere fiscal.