Primul semn că energia se va scumpi şi la anul. Preţuri cu până la 15% mai mari la licitaţiile de pe piaţa pentru energia populaţiei.
Operatorul Comercial al Pieţei de Energie (OPCOM) a publicat nivelurile de preţ pentru licitaţiile de achiziţie a energiei de pe Piaţa Centralizată a Serviciului Universal (PCSU) pentru primul trimestru al anului viitor. Preţurile maxime pentru energie sunt cu până la 15% mai mari decât cele de la licitaţia pentru ultimul semetru al acestui an, potrivit e-nergia.ro.
Preţul maxim acceptat de OPCOM pentru producătorii de energie care se vor înscrie cu oferte de vânzare la licitaţiile cu preţ descrescător pentru energia livrată pe PCSU pentru consumatorii casnici care răman la serviciul universal este de 246 lei/MWh pentru energia livrată în bandă. Preţul este cu 4,6% mai mare decât cel maxim afişat anterior licitaţiilor pentru trimestru patru al acestui an (235 lei, licitaţia a fost adjudecată la 230 de lei).
Pentru energia electrică livrată în intervalul orar 7-24, preţul maxim pentru primul trimestru din 2018 este de 281 de lei, cu 8% peste cel afişat anterior licitaţiilor trimestrului în curs (260 de lei, licitaţia a fost adjudecată la 254 lei).
Pentru energia livrată în orele de vârf de consum (orele 17-22), preţul maxim pentru primul trimestru din 2018 este de 310 lei/MWh, cu 14,8% peste cel afişat anterior licitaţiilor trimestrului în curs (270 de lei, licitaţia a fost adjudecată la 267 lei).
PCSU este piaţa de pe care cei patru furnizori de ultimă instanţă (Enel, Electrica, CEZ şi E.ON) sunt obligaţi să cumpere energie pentru consumatorii lor care răman în regim reglementat (cel puţin), şi după 1 ianuarie 2018, momentul liberalizării pieţei de energie electrică. Este vorba despre (încă) majoritatea celor opt milioane de clienţi casnici din România, dar fiind că ponderea celor care au ales să schimbe furnizorul de energie electrică şi să treacă pe piaţa concurenţială nu este încă dominant.