Clujul ia distanță față de București la prețurile imobiliarelor

Data publicării:
prima casa cheie apartament_shutterstock_767663176
Foto: Shutterstock

Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au depăşit pragul de 1.500 euro/mp şi se situează cu 14% peste media Bucureştiului, însă creşteri de preţ au avut loc în doar trei din cele şase mari oraşe din ţară.

prima casa cheie apartament_shutterstock_767663176
Foto: Shutterstock

Suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional a cunoscut în aprilie o scădere uşoară, de 0,3% mai exact, de la 1.200 la 1.197 de euro pe metru pătrat util,  potrivit datelor portalului Imobiliare.ro, informează News.ro.

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, în marile centre regionale ale ţării au avut loc variaţii atât în plus, cât şi în minus: dacă în Capitală preţurile s-au menţinut, practic, constante luna trecută, două alte oraşe au consemnat scăderi, iar celelalte trei creşteri.

Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai mare preţ mediu solicitat pe metru pătrat de apartament la nivel naţional, a depăşit pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat util, situându-se, astfel, cu circa 14% peste nivelul celui mai mare oraş al ţării.

De asemenea, în condiţiile unei variaţii de doar 0,1%, de la 1.316 la 1.315 euro pe metru pătrat util, se poate spune că în Capitală preţurile au rămas, practic, la nivelul atins la finele lunii martie.

”Asta nu înseamnă însă că pretenţiile vânzătorilor nu au cunoscut modificări – stagnarea se explică prin faptul că cele două segmente de piaţă analizate au avut evoluţii opuse. În vreme ce apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,2% (de la 1.219 la 1.234 de euro pe metru pătrat util), cele noi s-au ieftinit cu 1% (de la 1.386 la 1.372 de euro pe metru pătrat util)”, spun oficialii Imobiliare.ro.

Braşovul ocupă primul loc în clasamentul scumpirilor înregistrate luna trecută în marile oraşe, cu un avans de 2,7% (de la 1.016 la 1.043 de euro pe metru pătrat util).

Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% în ultimele treizeci de zile, de la 1.030 la 1.044 de euro pe metru pătrat util. Cele noi, însă, au consemnat un salt de 5,5%, de la 991 la 1.046 de euro pe metru pătrat util.

”Deşi considerabilă, această creştere poate fi considerată, totuşi, firească, având în vedere că, până acum, locuinţele noi erau semnificativ mai ieftine decât cele vechi”, mai spun reprezentanţii portalului.

Cluj-Napoca este unul dintre cele trei centre regionale în care preţurile au crescut luna trecută: în urma unui avans de 1,5%, aceasta a ajuns la o valoare medie de listare de 1.505 euro pe metru pătrat, faţă de 1.483 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie.

Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% în aprilie (de la 1.536 la 1.552 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi s-au scumpit cu 2,3% (de la 1.427 la 1.460 de euro pe metru pătrat util).

În Constanţa, indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, un avans de 0,8% al preţurilor la apartamente, de la 1.114 la 1.123 de euro pe metru pătrat util. Tendinţa de creştere a fost susţinută în mod exclusiv de segmentul locuinţelor vechi, care s-au scumpit cu 1,2%, ajungând acum să coste, în medie, 1.122 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.109 euro pe metru pătrat util luna trecută).

Pe de altă parte, preţurile pe segmentul nou s-au menţinut relativ constante, în condiţiile unei scăderi de doar 0,1% (de la 1.128 la 1.127 de euro pe metru pătrat).

În Iaşi, apartamentele s-au ieftinit luna trecută, per ansamblu, cu 0,5%, de la 972 la 967 de euro pe metru pătrat util, iar Iaşiul rămâne, astfel, sub pragul de preţ de 1.000 de euro pe metru pătrat.

Cele două segmente de piaţă analizate au avut evoluţii asemănătoare: locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 961 la 957 de euro pe metru pătrat util), iar cele nou-construite cu 0,6% (de la 979 la 973 de euro pe metru pătrat util).

După o primăvară în care preţurile au crescut accelerat, şi în Timişoara apartamentele s-au ieftinit uşor luna trecută, acestea au consemnat un declin de 0,4%, de la 1.187 la 1.182 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat, în medie, cu 0,4%, ajungând la un nivel de preţ de 1.186 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.191 de euro pe metru pătrat luna trecută).

Pe de altă parte, unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale s-au ieftinit cu 7 euro/mp, de la 1.176 la 1.169 de euro pe metru pătrat util.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...