TVA-ul s-a redus cu patru puncte procentuale de la 24% la 20%, dar cele mai multe produse nealimentare s-au ieftinit cu cel mult 1%. O arată un raport al Consiliului Concurenţei care a luat în calcul preţurile unor produse precum frigidere sau maşini, precum şi costul utiliăţilor. Cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat în sectorul energetic.
Românii au plătit facturi mai mici la utilităţi după scăderea TVA la 20% la începutul anului. Gazele şi curentul au avut cele mai mari reduceri cuprinse între 3,5 și 4,9% în iunie, comparativ cu luna decembrie 2015, potrivit calculelor profit.ro.
S-au ieftinit şi aparatele foto, ceasurile si articolele sportive.
Scăderea TVA a însemnat o reducere de până la 2% a preţului acestor produse.
Totuşi, per total, cele mai multe produse s-au ieftinit cu mai puţin de un procent, după reducerea TVA de la 24% la 20%, arată un raport al Consiliului Concurenţei. Scăderea e oricum acoperită de promoţii. Cum veniturile românilor sunt mici, e singura soluţie pe care o au la îndemână comercianţii.
Daniel Mirea, director retail Altex: „Clientul reacţionează mai bine când sunt promoţii, comerţul în România pe partea de electroIT nu este ca în Vest unde evoluţia e de plus minus 2,3%, la noi sunt creşteri de 20 la sută
Nu e o piaţă stabilă, 90% din achiziţii sunt făcute din cauza nevoii.”
Reducerea TVA a lăsat mai mulţi bani în buzunarele comercianţilor, care au planuri de extindere. Asta în condiţiile în care anul acesta consumul a crescut cu 10 procente.
Liana Dumitru, reprezentantul unei companii de consultanţă imobiliară: „A fost un an foarte bun, am simţit sentimente pozitive în piaţă şi pe piaţa retailerilor şi pe partea dezvoltatorilor, retailerii aşa cum spun colegii au înregistrat creşteri semnificative, de 2 cifre”.
Dacă retailerii ar fi transpus integral scăderea TVA în preţul produselor nealimentare, acestea ar fi trebuit să fie, în ianuarie 2016, mai ieftine cu 3,2% comparativ cu luna decembrie.