Şi şoferii au primit o veste bună, la început de an. Preţurile carburanţilor au scăzut, în medie, cu 50 de bani pe litru, adică o ieftinire de câteva procente. Benzinăriile Rompetrol au fost ultimele care au ajustat tarifele - modificarea a venit cu o întârziere de 12 ore.
Supraacciza de 7 eurocenţi pe litru, introdusă în aprilie 2014, a dispărut din calculul preţului carburanţilor odată cu intrarea în noul an. Tot din prima zi a anului taxa pe valoare adăugată a scăzut de la 20 la 19%. Eliminarea supra-accizei şi reducerea TVA s-au văzut imediat la pompă. Benzina şi motorina s-au ieftinit cu circa 9%. Cele mai multe benzinării au schimbat preţurile imediat după focurile de artificii care anunţau intrarea în noul an.
În ultima zi din an, bucureştenii au plătit pentru cele mai ieftine sortimente de benzină şi de motorină aproape 5 lei şi 40 de bani.
Rompetrol a fost singura companie petrolieră ale cărei benzinării au aşteptat până pe 1 ianuarie la prânz pentru a modifica preţurile.
Șofer: „Văd că o coborât sub 5 lei. De exemplu aseară sau alaltă seară era 5,40 lei benzina. Şi acu uitaţi cât e: 4,82 lei. Eu zic că e bine. Să o ţinem tot aşa cel puţin în 2017.”
Șofer: „Diferenţa este destul de mare faţă de preţul precedent.”
În ziua în care preşedintele a acceptat nominalizarea social-democratului Sorin Grindeanu pentru postul de premier, liderul PSD a cerut noului Guvern să analizeze cu atenţie efectele eliminării supra-acciziei pe carburant.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu suntem împotriva reducerii acestei accize dar trebuie o discuţie serioasă cu aceste companii prin care să se demonstreze: 1 - că acuzaţiile de cartel sunt nefondate în ceea ce priveşte stabilirea preţului, şi 2 - garanţia că preţul la pompă, adică cel pe care îl plăteşte românul, urmăreşte fluctuţiile preţurilor la nivel mondial.”
Ieftinirile aduse de prima zi a noului an nu au reuşit să şteargă în totalitate scumpirile din ultimul an cauzate de creşterea dolarului şi a prețului petrolului pe piețele internaționale. Benzina s-a scumpit cu aproape 6%, iar motorina cu peste 10%, în 2016.