Cafeaua, pe cale să devină un lux. Prețurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu
Trezitul dimineața devine mai scump. Prețurile la cafeaua Arabica, cea mai consumată, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Ultima picătură a venit din cauza recoltei slabe. Însă, în ansamblu e un amestec. De factori, nu de sortimente.
Cotațiile actuale sunt duble față de cele înregistrate cu un an în urmă. În ultima perioadă s-au văzut mai multe semne că vor fi recoltele slabe ale principalilor producători, Brazilia şi Columbia, anunță Bloomberg.
Consultanții atrag atenția că Brazilia va avea o recoltă slabă și în 2022, iar stocurile de cafea la producători sunt insuficiente.
Preţurile locale în Brazilia şi Columbia au ajuns deja la un nivel record. În ambele ţări crește numărul de fermieri care intră în incapacitate de plată după ce au încheiat contracte de la termen la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent.
Însă întreg lanțul este sub stres, până la consumator. Aprovizionarea este dificilă când există efectiv un război al containerelor. În ultimele luni exportatorii brazilieni nu au putut exporta milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi. La rândul său Vietnamul, cel mai mare producător de cafea Robusta, s-a confruntat şi el cu probleme din cauza perturbărilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterii costurilor cu transporturile maritime pe rutele din Asia.
Companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize. Grupul israelian Strauss, proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat că majorarea costurilor cu materiile prime i-a erodat marjele de profit dincolo de limita acceptabilă și va crește preţurile în România, Ucraina, Serbia şi Polonia.
În acest an, consumul global de cafea este preconizat să depășească 10 milioane de tone. Piaţa mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creştere de 9% în următorii trei ani, până la o valoare de peste 400 de miliarde de dolari.