Lipsa de investiţii în sectorul energetic ne va face tot mai dependenţi de importuri. Peste aproximativ 15 ani, România va cumpăra 50% din energia necesară, faţă de doar 15%, în prezent, spun directorii companiilor din domeniu.
Investitorii critică desele modificări ale cadrului fiscal şi lipsa unei strategii a autorităţilor. Taxa de 0,74 lei impusă de stat pentru fiecare megawatt -oră livrat de furnizori s-ar putea întoarce împotriva consumatorilor.
„Este o veste proastă, pentru că nu a fost respectat un principiu, şi anume nu am fost consultaţi înainte de această măsură. Şi da, părerea noastră este că aceste costuri ar trebui să fie transferate consumatorilor”, este opinia directorului general GDF Suez România, Eric Stab.
Frank Hajdinjak, director general E.ON România, susţine că este foarte dificil să convingă acţionarii să investească în această perioadă în Europa în general, dar şi în România.
Ca un exemplu, autorităţile nu reuşesc să găsească finanţare pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, după ce grupurile energetice internaţionale care au semnat acordul de investiţii în 2008 s-au retras.