Banca Națională ar putea limita la 50% gradul de îndatorare în cazul creditelor de consum, de la valoarea actuala de 70%.
Șeful supravegherii din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, spune că în banca cetrală se discută de mai bine de nouă luni despre posibilitatea limitării creditului de consum, având în vedere avântul acestuia din ultima perioadă, informează Profit.ro. Cinteză este primul oficial care înaintează și o valoare exactă și spune că gradul de îndatorare, respectiv raportul dintre venitul net eligibil al clientului și rata creditului, nu ar trebui să depășească 53%.
Concret, directorul Direcției supraveghere din Banca Națională spune că au fost redactate studii în ceea ce privește nivelul optim de îndatorare, că problema a fost discutată și în ultima ședință a Consiliului de Admnistrație al BNR și că în următoarea perioadă se va trece, cel mai probabil, la o limitarea a gradului de îndatorare, undeva în jurul nivelului de 50%
În prezent, există pe piață bănci de dimensiuni importante care acceptă un grad de îndatorare de până la 70%, ceea ce înseamnă că 70% din veniturile nete eligibile ale clienților sunt folosite la plata ratei.
“Noi, ca supraveghetor, trebuie să ținem cont de aceste aspecte și am avertizat din timp că creșterea prea rapidă, mai ales a creditului de consum, poate genera necazuri”, spune Cinteză.
Explozia creditului de consum in condițiile majorării ROBOR riscă să ducă la o creștere exponențială a numărului de persoane care au probleme cu plata ratelor către bănci. Majorarea ROBOR duce la o creștere a ratelor unui debitor către băncă și, implicit, la o pondere mai mare pe care o au cheltuielile cu plata ratelor în bugetul familiei debitorului.