Românii au cheltuit cu 7% mai mult în magazine în 2017. Şi nu pentru că au cumpărat mai mult, ci pentru că preţurile au crescut în ultimul an, arată un studiu. Iar analiştii avertizează că această creştere economică implicită, bazată pe consum nu este sănătoasă şi că lipsa de investiţii poate dezechilibra economia.
În 2017, aproape 20% din PIB-ul ţării a fost folosit pentru mărirea pensiilor şi a salariilor. A crescut astfel puterea de cumpărare, iar asta s-a reflectat în vânzările magazinelor. Produsele pentru curăţenie conduc în top, cu o creştere de 10% a sumelor plătite. În clasamentul cheltuielilor urmează lactatele, alimentele ambalate și băuturile, cu un avans de peste 7%.
„E o dinamică a vânzărilor prin prisma prețurilor, dar și valoric prin faptul că românul, o dată ce a avut un venit mai mare, nu neapărat a consumat mai mult ci de calitate mai bună, adică a cumpărat bunurile mai scumpe, multe din ele venit import”, afirmă Cristian Păun, economist.
Însă, specialiştii spun că o economie bazată doar pe consum nu poate rezista pe termen lung.
„Economia s-a bazat pe creșterea de consum stimulată de creșterea de salarii”, spune Adrian Codirlașu, președintele Asociației Analiștilor Financiari.
„Cu cât mai repede înțelegm importanta revenirii la investiții cu atât mai bine am putea să contracarăm o eventuală corecție, sau eventuală criză”, adaugă Florin Dănescu, președinte Asociația Română a Băncilor.
Însă, nivelul investiţiilor a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Raportat la PIB, în 2017, cheltuielile de capital au însemnat doat 2,3%.
„Dacă s-ar fi reflectat invesții în acel consum soarta noastră era altfel în acești doi ani în care populația a simțit o creștere a puterii de cumpărare, festivalul s-a terminat”, declară Adrian Vasilescu, consilier de strategie al BNR.
Statistica anunţă că, anul trecut, consumul a crescut cu peste 10%. Şi, tot după anul trecut, inflaţia a ajuns la 4,3%.