Faptul că Electrica Furnizare a cumpărat 1,6 milioane de certificate verzi pentru a le putea include în facturile consumatorilor până în anul 2019, pare o afacere păguboasă pentru Ministerul Energiei. Pe piaţa noastră sunt foarte multe certificate care nu îşi găsesc cumpărător, iar cota de energie verde s-ar putea reduce de la 12,15% în prezent, până la 8,3%. Asta înseamnă o investiţie inutilă de 60 de milioane de euro. Ministerul Energiei, acţionar în companie a reacţionat dur, mai ales că există riscul ca toţi consumatorii acestei companii să fie prejudiciaţi de tranzacţia suspectă.
Victor Grigorescu, ministerul Energiei: „Nu avem nicio toleranţă pentru niciun fel de lipsă de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat cu domnul secretar de stat Buşu care este şi membru în consiliul de administraţie al Electrica şi vom avea cât de curând, asta înseamnă zile, o evaluare preliminară. Ea este deja în curs.”
Marius Chican, director de comunicare Electrica: „La momentul la care conducerea Electrica SA a luat act de această tranzacţie, s-a decis imediat demararea unei investigaţii. Îi asigurăm ferm pe toţi clienţii că nu vor fi afectaţi în niciun fel.”
Din 2008 statul îi ajută financiar pe producătorii de curent din surse regenerabile. Aceştia primesc certificate verzi cu ajutorul cărora îşi recuperează investiţiile. Susţinerea energiei verzi reprezintă 7% din factura finală.
Ion Lungu, preşedinte Asociaţia Furnizorilor de Energie electrică din România: „Deja producătorii de regenerabile au dificultăţi majore în vânzarea certificatelor. Pe piaţă acum sunt peste 6 milioane de certificate care sunt în plus faţă de nevoi. Vă daţi seama că acest număr de certificate în plus va creşte, ele se anulează după un an, pierderi pentru toţi producătorii de regenerabile.”
O afacere cu certificate verzi a încercat în urmă cu doi ani şi compania Enel. Potrivit DNA, investitorii italieni au facturat certificatele verzi de două ori şi le-au transferat în facturi. Afacerea a ajuns până în autoritatea din domeniu: unul dintre vicepreşedinţii ANRE s-ar fi înţeles cu șefi din compania Enel să aplice o reducere a facturilor de doar 1,3%, în loc de 6% cât ar fi fost normal pentru recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost trimis în judecată, iar acuzaţii au fost achitaţi anul trecut. Procurorii anticorupţie au făcut recurs. Sentinţa finală se va da în septembrie.