Persoanele fizice şi firmele ale căror venituri sunt afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de coronavirus pot să beneficieze de facilitatea de amânare a plăţii ratelor la credite pentru o perioadă de 9 luni, potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern.
La cererea consumatorului, aceste credite se pot suspenda pentru o periodă maximă de 9 luni, însă nu mai mult de 31 decembrie 2020. Acesta poate opta, prin solicitarea transmisă creditorului, să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând ratele de capital, dobânzi şi comisioane, pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni.
Băncile sunt obligate să acorde suspendarea ratelor acelor debitori ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.
Termenul până la care poate fi depusă cererea de amânare a plăţii creditelor a fost majorat
Guvernul majorează termenul până la care poate fi trimisă cererea de amânarea a ratelor. Astfel cei vor să beneficieze de această măsură trebuie să solicite băncilor amânarea ratelor la credite în format electronic sau prin poştă în cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, față de perioada stării de urgență precizată inițial.
De asemenea, românii care și-au amânat plata creditelor ipotecare vor plăti dobânda aferentă perioadei în termen de 60 de luni de la expirarea perioadei de amânare. Dobânda datorată de debitorii cu credite ipotecare corespunzătoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent. Deci nu se vor adăuga creditului.
Pentru creditele ipotecare va fi dobândă 0
Guvernul PNL mai anunță că pentru persoanele fizice cu credite ipotecare, statul garantează dobânda pe 5 ani. În acest caz, dobânda este zero.
„Am eliminat capitalizare dobânzii, am permis ca depunerea cererilor pentru suspendarea ratelor să se facă în 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, am permis să beneficieze de această facilitate și acele persoane care aveau restanțe la credite. Condiția de a se califica: până la dată când depun cererea să aibă ratele la zi", a anunțat premierul Ludovic Orban.
În cazul persoanelor juridice, acestea pot beneficia de amânare ratelor, dacă întrerup activitatea total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţi pe perioada stării de urgenţă și deţin certificatul de situaţii de urgenţă prin care se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020. De asemenea, compania nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului.
„E o măsură prin care noi îi ajutăm pe români, toate companiile aflate în dificultate, afectate direct sau indirect, să beneficieze de această păsuire a plății ratelor la credit. Pe măsură ce lucrurile revin spre normalitate, se reia plata ratelor , dar reeșalonat, după ce trece perioada asta de suspendare", a mai spus Orban.
Articol susținut de PNL