Generalul american Wesley Clark este de părere că veniturile generate din exploatarea resurselor minerale trebuie direcționate către dezvoltarea agriculturii, educaţiei şi a sistemului sanitar.
Acesta a vorbit și despre exploatarea gazelor de șist, despre care spune că are viitor în țara noastră. El a amintit de prospecțiunile Chevron în România, care au stârnit proteste publice și spune că gigantul petrolier trebuie să informeze opinia publică cu privire la riscul pe care aceste prospecţii îl implică.
Wesley Clark dă exemplul Statelor Unite unde gazele de șist sunt exploatate intensiv. Potrivit lui, tehnologia folosită nu produce cutremure importante şi nu poluează apele din subteran.
Gazele de şist nu sunt singurele resurse despre care a vorbit generalul. În ceea ce privește exploatarea de aur de la Roșia Montană, Wesley Clark este de părere că aceasta este importantă pentru locurile de muncă pe care le poate crea.
Totodată, el crede că noile tehnologii permit extragerea aurului fără a pune în pericol mediul. Acestea sunt accesibile în prezent tocmai datorită prețului mare al aurului.
Poziția generalului american cu privire la acest subiect este similară cu cea a președintelui Traian Băsescu, care sprijină public exploatarea de la Roșia Montană.
„Ideea este să folosim resursele minerale şi de hidrocarburi pentru a genera venituri pe care Guvernul le poate direcţiona spre dezvoltarea agriculturii, educaţiei şi a sistemului sanitar”, Wesley Clark, general în retragere
„Noi folosim în America tehnologia fracturării hidraulice în mod foarte sigur. Nu produce cutremure importante, nu afectează apele din subteran, din moment ce lucrurile se petrec la mii de metri adâncime”, Wesley Clark
„Sunt tehnologii care permit exploatarea aurului fără a pune în pericol mediul. (...) Preţul aurului a crescut de trei ori în ultimii ani, aşa încât tehnologii care nu erau fezabile în trecut au devenit economic sustenabile”, Wesley Clark