Cei interesaţi să cumpere o locuinţă în segmentul mediu al pieței imobiliare din Capitală sunt dispuşi să plătească între 70 de mii şi 100 de mii de euro, arată un studiu realizat de HomeFinders. Au între 25 şi 45 de ani şi cei mai mulţi dintre ei, 45%, lucrează în sectorul IT. Se prefigurează astfel o nouă clasă de mijloc în Capitală, una dominată de angajaţii companiilor informatice.
Se schimbă în acelaşi timp şi comportamentul de consum. Revine încrederea de dinaintea crizei. Cumpărătorii nu mai vor neapărat să cumpere o locuinţă cât mai ieftină, ci au început să acorde o atenție mult mai mare zonei în care este poziționată locuința. Primează apropierea față de puncte de interes, precum locul de muncă, şcoala, grădinița sau parcul. Cele mai căutate apartamente sunt cele din zonele semicentrale, precum Tineretului, dar şi cele din zona nord a Bucureştiului, unde în ultimii ani s-au mutat foarte multe corporaţii.
Însă pe lângă zona bună contează şi calitatea construcţiei. Una dintre aşteptările pe care cumpărătorii le au de la un apartament este confortul, care este influenţat de mai mulţi factori, de la compartimentare şi până la eficienţa termică. Şi, spre deosebire de anii trecuţi, cumpărătorii sunt dispuşi să-și mărească bugetul pentru a găsi proprietatea pe care și-o doresc. Peste 60% dintre ei îşi cumpără un apartament în blocurile vechi, construite după 1977. Şi aproape 40% se mută în apartamente din blocuri noi, construite după anul 2000. Cel mai căutat tip de apartament de către bucureştenii din clasa de mijloc este acela de trei camere.
În peste 70% din cazuri, locuinţa este cumpărată cu ajutorul unui credit imobiliar standard. Ceea ce arată că pentru cumpărătorii care au venituri peste medie programul Prima Casă nu mai este chiar atât de important.