Şefii companiilor americane cu afaceri în România spun că tăierea de taxe, prevăzută de noul Cod Fiscal pentru 2016, nu este suficientă pentru a-i atrage pe investitori. Asta în condiţiile în care relaxarea fiscală va putea avea ca efect reducerea investiţiilor publice, necesare pentru rezolvarea problemelor vechi din infrastructură, sănătate şi administraţie publică.
Jacopo Murzi, directorul unei companii americane: În acest an, am avut în fiecare săptămână ordonanţe de urgenţă în toate domeniile şi nu este uşor pentru o companie să facă business.
Anul trecut, americanii au adus în România 122 de milioane de dolari, astfel că totalul investiţiilor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Iar în primele cinci luni ale acestui an, americanii au mai investit 12 milioane de dolari.
Daniela Nemoianu, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România: Sunt planuri de investiţii şi cele mai mari volume provin de la societăţile americane deja prezente, cu o tendinţă de creştere şi pentru nou-veniţi.
Americanii caută acum oportunităţi de investiţii în IT, agricultură şi energie, domenii pe care le văd ca fiind cele mai profitabile pe termen lung în România. Cu o condiţie.
Nolan Townsend, directorul unei companii americane: Trebuie să ne asigurăm că atât Codul Muncii, cât şi sistemul educaţional rămân competitive la nivel regional, dar sunt schimbări recente care arată că România ar putea să piardă din acest punct de vedere.
Statele Unite sunt abia al 11-lea mare investitor în România, cu 2,4 la sută din totalul investiţiilor străine directe. Cele mai mari investiţii au fost făcute de americani în industria auto, agricultură şi industria alimentară, IT, farmaceutice şi comunicaţii.