Companiile care au avut venituri scăzute în luna aprilie din cauza măsurilor impuse pe timpul stării de urgență vor putea obține un certificat de stare de urgență, conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
“Companiile care au avut efecte negative în derularea activității economice și în aprilie pot cere acest certificat. Este vorba despre cele care în martie poate nu au avut de suferit cu privire la venituri, dar care au resimțit efectele crizei în aprilie, în perioada de stare de urgență. Și ele pot cere certificat”, a declarat, vineri, șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
Actul normativ adoptat de Guvern în ședința de joi modifică articolul 3 al OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative și art. 6, lit. a) din OUG 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, introducând luna aprilie în descrierea condițiilor de solicitare a Certificatului de Situație de Urgență.
Certificatul de situație de urgență poate fi folosit de companii în situații precum amânarea plății unor utilități sau chirii, eșalonarea ratelor la credite.
Totodată, a fost prelungită, cu 12 luni de la data emiterii, valabilitatea documentelor emise pe perioada situației de urgență în baza articolului 10 al Ordonanței Militare nr. 4, de către Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1 și Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, la solicitarea operatorilor economici, pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor, potrivit comunicatului.
Redactor: Alexandru Costea