Scumpirile vor veni anul acesta din două surse: din calendarul de majorare cerut de FMI şi din aplicarea taxei pe stâlp. Preţul gazelor naturale ar trebui să crească în a doua parte a anului, conform calendarului, cu 5%, însă autorităţile spun că procentul ar putea fi mai mic, având în vedere că gazele ruseşti pe care le importă România s-au ieftinit. În facturi se va vedea însă altceva, din cauza impactului taxei pe stâlp.
„Conform legislaţiei, orice cost trebuie pasat către consumatorul final! Şi cum populaţia încasează toate birurile puse de Guvern, grija autorităţilor pare a fi că această creştere să nu aibă loc până în alegeri”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorității de Reglementare în Energie.
„De obicei, rostogolirea în tarif se petrece cam la trei, șase luni”, spune Carmen Neagu, preşedintele Transelectrica.
„Dacă va fi o corecţie, de abia după 1 ianuarie, după ce trece momentul noiembrie 2014. Și după ce trec alegerile”, spune Silvia Vlăsceanu, reprezentant al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi.
Astfel, la o factură medie de 330 de lei pentru gaze naturale, pentru cei care au centrală termică, creşterea va fi de aproximativ 17 lei, aplicată peste şase luni. Scumpirile vor continua, chiar dacă ministrul energiei spune altceva.
„Suntem la acelaşi nivel, aproape la acelaşi nivel cu ţările din regiune. Din acest motiv nu se mai impune o creştere suplimentara conform acelui calendar”, spune Răzvan Nicolaescu, ministrul Energiei.
Şi curentul electric se va scumpi. Concret, creşterea de 2% generată de taxa pe stâlp va însemna cel mult doi lei la o factură medie a unei familii.