Avem tot mai multe reguli antifumat, dar industria tutunului pare să nu fie afectată. Mai mult, reprezintă chiar unul dintre cei mai mari contributori la bugetul României. 1% din PIB vine doar din acest sector și este într-o continuă expansiune. O nouă fabrică a fost deschisă la Ploieşti şi, după cum arată calculele conducerii, doar în următorii cinci ani vor plăti taxe de peste 9 miliarde de euro către bugetul de stat. Mai bine de jumătate din producţie însă va pleca la export.
Industria tutunului din România se traduce prin 4.000 de angajați direct şi alţi peste 50.000 de angajaţi indirect cât timp se ia în calcul lanțul de aprovizionare şi distribuție a ţigaretelor.
În plus, produsele din tutun sunt cel mai exportat produs agricol. Anual, exporturile se ridică în medie la mai bine de un miliard de euro. Iar un export de asemenea dimensiune contribuie la creşterea economică.
Industria tutunului reprezintă al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în România, cu circa 2% din PIB, adică 12% din veniturile bugetare, sau 40% din totalul încasărilor din accize. Acest lucru înseamnă 3 miliarde de euro doar din taxe si contribuții la buget.
Iar contribuţia va fi şi mai mare anii următori, pentru că unul dintre producătorii de ţigarete a anunţat o investiţie de peste 1 miliard de euro până în 2021.
„În 2017, vom ajunge a doua fabrică din Europa. În următorii cinci ani vom da bugetului de stat peste 8 miliarde de euro, din accize, TVA şi alte taxe. În total vorbim de 9 miliarde de euro”, spune Gemma Webb, director general.
„Noua investiţie va creşte şi producţia cu 20% din 2017, până la 34 de miliarde de ţigarete anual. Odată ce creşte producţia vor creşte şi exporturile de la 50 la 56%, de anul următor”, relatează Sergiu Voicu, reporter Digi24.
În mai puţin de o lună de zile, producția țigaretelor în pachetele actuale va fi oprită. Noile ambalaje vor avea etichete pe 65% din suprafaţă, cu imagini şocante menite să conştientizeze fumătorii de pericolele la care sunt expuşi de consumul de tutun.
De asemenea, va fi interzisă punerea pe piață a tuturor produselor din tutun care conțin vitamine, cafeină, taurină și creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății.
Schimbarea nu va scădea însă vânzările, dar nici preţurile, spun producătorii de ţigarete. Ba dimpotrivă. România este o piaţă interesantă pentru investitorii din domeniu din moment ce creşterea economică este una dintre cele mai bune la nivel european.
În total, România este o piață în care se consumă peste 20 miliarde de tigarete anual.
Mai mult, mai bine de jumătate dintre ţigaretele făcute în România sunt destinate exportului.