Suma restituită este aproximativ egală cu 60% din cea achitată inițial de austrieci în prima fază a privatizării.
Foto: Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei (stânga), și Adrian Năstase, premier (dreapta), au fost artizanii vânzării Petrom către OMV, companie austriacă mult mai mică decât cea românească, la acel moment
Statul român trebuie să plătească austriecilor de la OMV peste 400 de milioane de euro, potrivit e-nergia.ro. Valoarea totală estimată a plăţilor pe care statul român trebuie să le facă austriecilor de la OMV în contul obligaţiilor de mediu asumate de statul român la privatizarea Petrom se ridică la 434 de milioane de euro, conform datelor OMV.
Grupul OMV înregistra, la data de 31 decembrie, creanţe actuale şi viitoare cu o valoare de 434 de milioane de euro, asupra statului român, potrivit raportului companiei pe anul 2017. Această sumă reprezintă totalul sumelor pe care OMV Petrom le-a plătit până acum şi estimează că le va plăti şi în viitor pentru închiderea sondelor şi refacerea mediului înconjurător şi care, potrivit celebrei anexe P din contractul de privatizare al Petrom, trebuie rambursate companiei de statul român.
Contractul de privatizare al Petrom cu firma austriacă OMV, semnat în anul 2004, stipula faptul că statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani de la privatizare, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pentru o perioadă de 30 de ani să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.
OMV a achitat inițial, în 2004, 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom. Suma pentru majorarea de capital până la 51% din acțiuni a fost estimată între 723 milioane euro si 860 milioane euro.
Grupul austriac a preluat, de asemenea, datorii externe ale companiei românesti in valoare de 292 milioane de euro dar și fonduri în numerar în valoare de 160 milioane de euro.