România încearcă să profite de oportunitatea oferită de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Companiile care au în Regat fabrici de componente auto le-ar putea reloca la noi. Ca să le convingă, Guvernul trimite scrisori marilor constructori de maşini, iar firmele de recrutare au deja interviuri pentru a găsi directori de fabrici.
Alin Popescu recrutează personal pentru funcţii de conducere în marile companii auto. Anul acesta, a găsit cinci manageri de top pentru firme din industria componentelor. Patru dintre ei au fost ceruţi de investitori, pentru fabricile noi care vor fi deschise în România.
Alin Popescu, partener la o companie de recrutare manageri de top: „Pentru zona de producţie, pentru partea de fabrici există expertiză locală în general destul de bună”.
De incertitudinea creată de Brexit profită deja Slovacia. Acolo se construieşte prima fabrică Jaguar Land Rover din Europa, în altă ţară decât în Marea Britanie. Dar nu este singura oportunitate.
Alin Popescu, partener la o companie de recrutare manageri de top: „Guvernul japonez a solicitat companiilor japoneze să aibă în vedere mutarea capacităţilor de producţie din UK către Europa continentală”.
Mâna de lucru calificată e cu 40% mai ieftină în România, decât în ţările dezvoltate ale Europei. De asta vrea să profite şi Guvernul, când trimite oferte marilor companii constructoare de maşini. Cea mai nouă fabrică de componente se va deschide la sfârşitul săptămânii în Braşov, spune reprezentantul Ministerului Economiei.
Manuel Costescu, secretar de stat în Ministerul Economiei: „Este important ca noi să ne poziţionăm pentru calităţile pe care le avem noi ca România. Am pornit multe dialoguri cu multe firme, am trimis scrisori, ne ducem la ei acasă pentru a putea spune care este situaţia reală în România”.
Investitorii care vor să îşi deschidă fabrici la noi cer mai întâi sfatul consultanţilor fiscali şi juridici şi abia apoi discută cu autorităţile, camerele de comerţ şi companiile care recrutează personal.
2,3 mld euro au totalizat investiţiile străine directe în România în primele şapte luni din 2016, cu peste 20% mai mult decât anul trecut.