Războiul taxelor vamale. Adevărata armă a UE împotriva Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
google facebook

UE pregătește un pachet de măsuri de răspuns la taxele vamale introduse de Statele Unite la importurile de oțel și aluminiu. Adevărata lovitură ar putea fi însă nu taxarea motocicletelor americane sau a bourbon-ului, măsuri planificate de UE, ci impozitarea veniturilor, nu a profiturilor ca în prezent, în cazul giganților americani Facebook, Google, Amazon.

Comisia Europeană a declarat, miercuri, la o întâlnire cu firme de top din domeniul digital că alegerea preferată de Uniunea Europeană este o reformă a impozitării profiturilor, mai degrabă decât o impozitare a veniturilor, o mișcare salutată de marile companii online americane, potrivit Reuters. Uniunea Europeană lucrează la o revizuire fiscală menită să crească factura companiilor mari,  precum Amazon, Google și Facebook. Aceste companii plătesc prea puține taxe, redirecționându-și profiturile către țări cum ar fi Luxemburg și Irlanda.

Un proiect preliminar al propunerii, văzut de Reuters, a declarat că o soluție ar fi impozitarea profiturilor acolo unde acestea sunt făcute nu acolo unde este ales sediul social (de regulă în țări cu regim fiscal avantajos).

Noua metodă gândită de UE este însă una de durată. Până atunci ar putea fi taxate veniturile companiilor menționate, ceea ce ar reprezenta o lovitură serioasă pentru acestea.

Cu toate acestea, aceste schimbări ar dura probabil mult timp pentru a fi negociate. De asemenea, Comisia a prezentat în proiect o soluție temporară: impozitarea veniturilor corporative, indiferent dacă societatea realizează profituri. Deoarece redactarea propunerii ajunge la ultima sa etapă înainte de publicare, așteptată la 21 martie, Comisia a avut o reuniune la Bruxelles, miercuri, cu reprezentanți ai companiilor de tehnologie, inclusiv Amazon, Google și Facebook.

Companiile au afirmat că preferă o soluție bazată pe profituri fiscale, ceea ce ar proteja întreprinderile nou-înființate, a declarat un oficial al Comisiei după întâlnire.  "Ambele puncte sunt în concordanță cu abordarea proprie a Comisiei", a adăugat oficialul. "A existat un schimb de opinii bun și constructiv care a oferit o contribuție utilă pentru calea de urmat", a spus purtătorul de cuvânt al comisiei.

Propunerea de impozitare a veniturilor se opune în cea mai mare parte companiilor care lucrează la marje mici și care, de obicei, plătesc impozite mici sau nu, deoarece profiturile lor sunt scăzute. Amazon, un gigant al comerțului electronic, ar putea fi una dintre cele mai afectate de o astfel de mișcare. Unele companii americane ar putea, cu toate acestea, să compenseze orice taxă suplimentară plătită statelor UE prin o notă mai mică a obligațiilor fiscale achitate în S.U.A.

Deoarece reformele fiscale din SUA îi vor forța să plătească cel puțin o rată globală de 10,5 la sută pentru veniturile lor de peste mări, companiile multinaționale ar putea, în anumite cazuri, să-și mute obligațiile fiscale către UE.

Proiectul inițial a spus că o taxă temporară ar putea fi de 1 până la 5% din veniturile digitale brute. Acesta ar fi aplicat companiilor cu venituri mai mari de 750 milioane de euro (922 milioane dolari) la nivel mondial și cu venituri digitale ale UE de cel puțin 10 milioane de euro pe an. Anul trecut oficiali PSD au propus măsuri similare menite să crească nivelul impozitelor pe profit plătite de marile companii multinaționale în România. O măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaţionalelor şi a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaţionale de taxare şi ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaţionalele susţineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale şi logistice majore pentru companii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
de craiova pitesti
VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...