Expunerea băncilor pe titlurile de stat emise de către Ministerul de Finanțe este pe locul doi în UE.
Ponderea expunerilor pe titlurile de stat ale băncilor din România în total active, la nivel UE (în august 2017) se îndreapta către 24%, situând sistemul nostru bancar pe locul II în UE, după Ungaria, potrivit lui Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, informează Economica.net.
Mai mult, șapte bănci au o expunere mai mare de 30% din totalul activelor, crescând riscul de interdependență nesănătoasă dintre stat și bănci și limitând posibilitățile de creditare a sectorului privat din economie, conform unui studiu prezentat în nume propriu de Eugen Rădulescu.
Potrivit directorului BNR, expunerea băncilor românești pe titluri de stat a ajuns la un nivel mult prea ridicat, fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Conform statisticilor Băncii Central Europene (BCE) expunerea băncilor pe titlurile suverane era de aproximativ 24% din totalul activelor sistemului, România situându-se imediat după Ungaria din punct de vedere al acestui indicator. Ca nivel al expunerii, România este urmată de Croația și Polonia. Gradul de expunere al Bulgariei, de exemplu, este de circa 11%, potrivit graficului BCE, în timp ce în țările dezvoltate ale Uniunii, nivelul este cu mult sub 10%.
În plus, repartizată pe instituțiile de credit existente în sistemul bancar românesc, situația stă în felul următor: 14 bănci au expunerea pe titluri de stat cuprinsă între 0% și 10%, iar alte 10 bănci au o expunere cuprinsă între 10% și 20%. Ceea ce este însă îngrijorător este faptul că șapte bănci au expunere de peste 30% din active doar pe titluri de stat și alte cinci au expunerea cuprinsă între 20% și 30% din totalul activelor bancare ale fiecăreia. Îngrijorător este că parte dintre băncile cu o expunere prea ridicată sunt instituții de credit de risc sistemic.
Studii făcute în rândul IMM-urilor au indicat că băncile sunt pe locurile 3-4 la finanțarea unei firme mici și mijlocii. Intreprinzătorii sunt descurajați să ia credite din cauza dobânzilor mari percepute de bănci, cerințelor birocratice, garanțiilor ridicate.